Србија

Трују нас млеком од 2008. године!

Надлежни у Министарству пољопривреде годинама прикривају да је 2008. концентрација афлатоксина у млеку била 10 пута већа од садашње, као и да је затровани кукуруз 2007. завршио у сточној храни и изазвао помор живине

Језиво!

Намирнице затроване афлатоксином грађани Србије једу вероватно од 2008, сазнаје Курир, јер је 2007. Србију погодила најсушнија година. Током пет година надлежни државни органи, у којима годинама раде исти људи, нису ништа урадили да заштите становништво.

– Између осталих мислим на републичку ветеринарску инспекторку Сању Челебићанин и државног секретара у Министарству пољопривреде Дејана Крњајића, који су на пословима безбедности хране од 2004. године. Њих треба питати зашто нису упозорили јавност на афлатоксин од 2008. 

Тада је због велике суше кукуруз био заражен афлатоксином. Министарство пољопривреде тада је требало да спречи откуп кукуруза од сељака, али они ништа нису предузели по том питању. Тај кукуруз је прерађен и у узорку концентрата за пилиће једног ветеринатског завода пронађен је недозвољен ниво афлатоксина и охратоксина. Због тога је на многим фармама дошло до масовног помора живине – каже извор Курира.

Он је додао да је доказ да су Срби тровани афлатоксином тај што је горња дозвољена граница тада била чак 0,5 микрограма и да су у многим узорцима пронађене вредности и од 0,48 или 0,49… То је, каже наш саговорник, пет пута више од било ког испитаног (отровног) узорка до сада.

Слободна процена

– Закон о спуштању границе ступио је на снагу тек у мају 2011, кад је са 0,5 микрограма ниво афлатоксина спуштен на 0,05 микрограма по килограму. Иначе, по том истом закону контроле се раде по слободној спроцени произвођача, а ми радимо два пута годишње за сиреве и исто тако за готове производе. Држава има мониторинг кроз наше извештаје и буквално нам верују на реч – каже један од произвођача млека.

Да је све било у рукама надлежних у Министарству пољопривреде, потврђује и бивши санитарни инспектор. Он нам је рекао да тих година (од 2007. до доношења Закона о безбедности хране) санитарна инспекција није контролисала намирнице на афлатоксин јер је то био посао ветеринарске инспекције у процесу производње.

Драго Цвијановић са Института за економику пољопривреде, међутим, тврди да је кукуруз сваке године заражен афлатоксином.
Жељко Брозовић из Привредне коморе Србије (ПКС) изјавио је да постоји ризик да се афлатоксин појави, осим у млеку, и у разним млечним производима, јајима и месу.

Претње због пријава

Сања Челебићанин и Дејан Крњајић, који су годинама надлежни за безбедност хране, јуче нису одговарали на наше позиве. Ипак, Крњајић је јуче на РТС признао да је „извесна количина домаћег кукуруза у сточној храни контаминирана афлатоксином, али далеко мање од медијских спекулација“.

Заштитник грађана Саша Јанковић затражио је од надлежних одговоре на питање шта је учињено по пријавама једног ветеринарског инспектора који је годинама подносио пријаве због лошег квалитета хране.

– Мора се знати шта је, ако је ишта, учињено по пријавама најмање једног републичког ветеринарског инспектора, који је годинама уназад службено обавештавао и подносио пријаве због незаконитости на путу хране од произвођача до потрошача, због чега му је прећено и због чега је незаконито изгубио звање – навео је Јанковић.

Један бивши ветеринарски и фитосанитарни инспектор за Курир каже да је некада контрола квалитета хране била много ригорознија.

– Храна се раније није контролисала у промету, већ у производњи и за то су биле надлежне санитарна и ветеринарска инспекција – каже наша саговорница, која није желела да објавимо њено име.

Надлежни из Министарства пољопривреде до закључења броја нису нам одговорили на питања која се тичу афлатоксина.

Кнежевић: Млеко у продаји исправно

Млеко које се налази на рафовима у продавницама је исправно и безбедно за употребу, изјавио је Горан Кнежевић, министар пољопривреде Србије.
– Млеко за које смо сумњали да има повишен ниво афлатоксина је склоњено из промета и налази се у магацинима – рекао је Кнежевић за РТС.
– Ако не буде безбедно, ми ћемо га уништити. Ако буде безбедно, вратићемо га на рафове да га грађани користе – рекао је Кнежевић.

Милосављевић: Да сам знао, реаговао бих

Слободан Милосављевић, министар пољопривреде у периоду кад је откривена скандалозна количина отрова у млеку, каже да он није имао информације о томе.
– Нисам знао ни да је сточна храна била заражена афлатоксином. Да јесам, сигурно бих реаговао, јер и ја имам децу – рекао је Милосављевић.
Он је истакао да је постојала стручна служба и лабораторије које су биле задужене да обављају контролу намирница, као и да би о томе требало да разговарамо с тадашњим начелником ветеринарске инспекције.

Паповић крије резултате!

Горан Паповић, председник Удружења потрошача, каже да је резултате, одмах пошто их је добио, проследио Министарству пољопривреде, али није желео да их покаже јавности. Иако је његова дужност да потрошаче заштити, једино што је изјавио било је то да су резултати слични Јешићевим.
– Нешто се разликује јер сам ја испитивао мању количину дуготрајног млека. Од 17 испитаних, свега четири врсте су биле исправне – каже Паповић.

Напиши коментар