Србија

Тражи се 1.000 стручњака

На саму идеју шеика из Уједињених Арапских Емирата да би код нас могао да изгради такву фабрику наметнуло се питање – да ли Србија има довољно инжењера за високе технологије?

Још није потписан ни предуговор за инвестицију из Уједињених Арапских Емирата у изградњу фабрике чипова у Србији, а већ се разматра главни услов који би наша земља морала да испуни – да има довољно стручњака који би у тој фабрици радили.

Према најавама Млађана Динкића, министра финансија и привреде, инвестиција компаније „Мубадала” требало би да вреди чак четири милијарде евра. Поређења ради, целокупан ниво директних страних инвестиција је у 2012. години износио око 1,2 милијарде. Најављена инвестиција је, стога, огромна. Обећано је и да ће у будућој фабрици радити 1.000 људи. Зато је сасвим оправдано питање –  да ли имамо толико инжењера за високе технологије.

– Све је на самом почетку. Чекамо упитник са питањима који су нам најавили. Он ће бити веома детаљан и на основу њега сагледаће ситуацију у Србији и одлучити да ли смо погодан домаћин за ту инвестицију. Али, чињеница је да је та фирма, која је у власништву инвестиционе компаније „Абу Дабија”, један од лидера на тржишту компјутерских чипова и да они траже локацију за нову инвестицију – каже за „Политику” Јасна Матић, специјални саветник министра финансија за економију знања и конкурентност, потврђујући да је реч о изузетно великој инвестицији, од неколико милијарди долара, и запошљавању око 1.000 људи.

– Неће сви бити инжењери, али сигурно да хоће у већем проценту и много више него у класичним производним погонима, јер је реч о високотехнолошкој производњи. Тако да ће наш највећи изазов бити да покажемо да имамо технолошки, научни и истраживачко-развојни капацитет. То ће бити изазов и за универзитете, институте и све оне институције које би требало да омогуће да се овде развијају производи који ће пратити најновије технолошке иновације – објашњава Јасна Матић, и додаје да имамо релативно квалитетно техничко образовање, велики број стручњака што нас је и довело у ситуацију да разговарамо са потенцијалним инвеститорима.

– У Србији имамо софтверски кадар, а мање је оних који са баве технологијом прављења самог чипа. Односно више је оних који програмирају, а за саму израду силиконског чипа има мање стручњака. Слично је у целом свету – наводи она.

Колико тачно у Србији има инжењера високих технологија тешко је навести, јер како су нам рекли у Министарству просвете и науке, не постоји јединствена база података о томе. Зато су представници владе почели да обилазе факултете како би сазнали колико у Србији има стручњака за будућу фабрику чипова.

– Представници владе су били код нас да разговарају о томе. Увек када дође инвеститор, он тражи везу са универзитетом како би знао каква је ситуација, колико је кадар стручан, колико стручњака имамо, али и какви су наши планови за убудуће, односно да ли ћемо и у наредном периоду школовати кадрове који су им потребни и у ком броју – каже Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета и бивши ректор Београдског универзитета.

Он сматра да Србија има довољно кадрова за најављену инвестицију из Уједињених Арапских Емирата.

– Мислим да имамо стручњаке за ту инвестицију. Фабрика је рутинска ствар и ту се аутоматизовано производи. Битно је пројектовање чипова, истраживачки део и рад на иновацијама. Тако да ми имамо довољно кадрова за то, али је број студената на таквим студијама неопходно стално повећавати. Коначно, ту је и дијаспора у којој има много наших људи који раде на врхунским позицијама и може се успоставити сарадња и са њима како би се испунили сви услови за ову велику инвестицију – објашњава Ковачевић.

За то време, из Канцеларије за дијаспору саопштили су да Влада Србије намерава да укључи стручњаке из дијаспоре „у листу од 1.000 високостручних кадрова који представљају услов реализације уговора за изградњу фабрике чипова са компанијом ‘Мубадала’ из Уједињених Арапских Емирата”.

– Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону ће у наредном периоду настојати да српски инжењери за високе технологије у свету добију потребне податке и техничке детаље како би могли да се одазову апелу матице – наводе у Канцеларији за дијаспору, док у Министарству финансија кажу да су у овој канцеларији, ипак, поранили.

– Канцеларија за дијаспору је мало пожурила. Никаквог предуговора још нема и ово је сасвим почетна фаза – кажу.

Компанија „Мубадала” из Емирата за сада има две фабрике чипова у Немачкој и Сингапуру. Трећа се гради у држави Њујорк у Сједињеним Америчким Државама.

С. Деспотовић

Напиши коментар