Свет

Шведска телевизија: Сребреница није била масакр

Скандинавци заратили са Хашким трибуналом због филма о Сребреници

Убрзо након што је Нерма Јелачић, портпаролка Хашког трибунала, оштро критиковала Шведску националну телевизију SVT, због тога што је приказала норвешки документарни филм о злочину у Сребреници 1995. у којем се наводи да је тадашњи председник БиХ Алија Изетбеговић жртвовао тај град да би подстакао нападе на Србе, из SVT је стигао оштар одговор.

Директорка и главна уредница Шведске државне телевизије Ева Хамилтон саопштила је да “сумња да је ауторка писма из Трибунала уопште гледала филм на који се жали”, и изразила наду да се “слични примери лошег расуђивања од стране Трибунала више неће понављати”.

Хамилтон истиче и да “ауторка писма не указује на чињеничне грешке у филму, али подробно износи одлуке Хашког трибунала према којима оно што се догодило у Сребреници представља геноцид”, преноси стокхолмски дневник Ekspresen.

Организација “Историјски пројекат Сребреница” је, такође, осудила покушај Хашког трибунала да намеће професионалне критеријуме медијским организацијама и подржала SVT у одбацивању сваког таквог покушаја.

“Покушај Нерме Јелачић да, писмом од 24. новембра, утиче на уређивачку политику Шведске државне телевизије, где захтева да се убудуће не приказује ништа што није у складу са пресудама Трибунала и без прилике да Трибунал то претходно прокоментарише, вратио се као бумеранг”, оцењује та организација.

У писму портпаролке Хашког трибунала се каже да су “процеси пред Трибуналом доказали су, ван сваке разумне сумње, да је Сребреница била операција планског убијања и да већина убијених није изгубила живот у борбама, већ да је реч о масовној егзекуцији”.

Сребреница била само оружани сукоб?

Документарац норвешког редитеља Оле Флиума даје другачију верзију догађаја у Сребреници, наглашавајући да је то био сукоб две војске после злочина над Србима у Кравицама.

Аутор тврди да се у том месту није десио масакр већ легитимни оружани сукоб српских снага са “муслиманским одметницима” који су “извршили покољ над српском нејачи” у Кравицама.

Према тврдњи норвешког редитеља, муслимани су злочином у Кравицама изазвали оправдани револт Срба, а број сребреничких жртава није 8.000, како се говори у БиХ, већ максимум 4.000.

У Норвешкој је емитован још један документарац истог аутора, “Сарајевски рикошет”, који муслимане из БиХ ставља у негативан контекст, повезујући их са деловањем Ал Каиде. Можете га погледати на YоуТube-у, а за енглески превод притисните дугме “СС” у доњем десном углу.

“Сарајевски рикошет” открива да су се у БиХ тренирали терористи који су напали Америку 2001. године и да је Војска Републике Српске бомбардовала Сарајево да би поубијала терористе у њему.

Бошњаци критикују филм

Бошњачка дијаспора у Норвешкој и Шведској је огорчена што се муслимани из БиХ приказују као идејни оснивачи и покретачи Ал Каиде и “творци модерног глобалног исламског тероризма”.

Шведска државна телевизија је још у августу емитовала спорни документарац о Сребреници и од тада је мета критика Бошњака који живе у Шведској да је “жртвовала истину”.

Државни секретар у шведском министарству за интеграције Јасенко Селимовић један је од оних који је оптужио STV за “порицање геноцида”, преноси шведски портал Lokal.

Према мишљењу Селимовића, филм описује хашког оптуженика Ратка Младића као “доброг момка” који покушава да пронађе решење за ситуацију у Сребреници 1995. и наводи на закључак да су се снаге НАТО-а бориле на страни муслимана у БиХ.

Коментари (4)

 1. Данко Б. Марин каже:

  Бошњачка дијаспора може бити огорчена и што се пише о злочинима свиње Насера Орића! Зато добише одмазду очајника…

 2. zoran каже:

  Napad na Srebrenicu je bila LEGITIMNA osveta Srpske Vojske na Zlocince iz Srebrenice! Ako je vec bila demiliterizovana zona, sta je toliko Srba-muhamedanaca trazilo tamo?! A sta bi sa Ahmicima? Jesu li zaboravili sta su im Srbi-katolicke vjeroispovjesti uradili?

 3. bata krle каже:

  Ovom svetu nemože ništa da se sakrije .Istina izađe pre ili kasnije ,ali srbi popiše sankcije ,bombardovanje i suđenje profesionalnim oficirima koji su po ustavu bili dužni da brane zemlju.

 4. срђан каже:

  “Ко се лати мача,од њега и погине”или друга народна “Шта су тразили то су и добили”

Напиши коментар