Србија

Свађа у Скупштини због Јужног тока

Поподневну расправу о предложеном закону о “Јужном току” обележила је дебата посланика СНС, ДСС, ДС и ЛДП, после тврдње либерала да би било поштеније да је владајућа већина написала закон који дозвољава “Гаспрому” и руској страни да “уђе тенковима у Србију и заузме је, пошто ће то бити практична последица усвајања тог закона”.

“То је и директна последица иницијалног проблема уграђеног у енергетски споразум – однос власништва и тако страшна неравноправност две стране”, рекао је посланик ЛДП Бојан Ђурић. Уз напомену да од минстарке енергетике Зоране Михајловић, која брани закон у скупштни, не очекује да понавља аргументе које је имала пре годину и по, када је била у опозицији и када је усвајан закон, Ђурић је рекао да ће друга држава бити власник свега што ће проистећи из пројекта “Јужни ток”, на идентичан начин као што је то случај у НИС, где је већински власник “апсолутни газда свега у том предузећу”.

Ђурић сматра и да ће Србија, уколико закон буде усвојен, бити физички подељена на два дела, да ће ће са леве и десне стране бити територија Србије, а у средини територија у власништву друге државе, упозоривши истовремено да је у питању и својеврстан безбедносно-војни објекат.

“Нико неће моћи да му приђе, јер је то нормалан легитимни интерес већинског власника, а то није Србија. Србија није ни равноправни власник ”, рекао је Ђурић и подсетио да Русија и Немачка нису постигле озбиљно стратешко вишедеценијско партнерство тако што су се о томе договарале радне групе, повремена и привремена радна тела, већ политички врхови и политичке елите тих земаља.

Један од бивших канцелара Немачке, додао је Ђирић, прешао је да ради за “Гаспром” када је завршио политичку каријеру, али је иза себе оставио јасно уређене односе “у којима Немачка није роб, као што је Србија роб у енергетском споразуму са Руском Федерацијом”.

Његов партијски шеф Чедомир Јовановић поручио је да владајућа коалиција не може да очекује подршку ЛДП и да њихови посланици не говоре о руском менаџменту и о новцу који ће бити уплаћен у буџет, већ о “свему ономе што је Србији одузето због политиканства, демагогије и отимања за столицу, непостојања елементарног реда и седница владе у изборној ноћи”.

“Ко је сазвао ту седницу, да ли је сазвао председник или неко други, (некадашњи премијер Војислав) Коштуница сазвао седницу владе у петак, пред изборе у недељу”, упитао је Јовановић и додао да се Србија “обавезала на монопол који смо пренели другој држави”.
Он је шефу посланичке групе ДС Бориславу Стефановићу поручио да је начин на који је влада његове странке продала НИС исти начин на који су водили и државу.
Стефановић му је одговорио да је био само један од 30 људи који су били укључени у преговоре о НИС, поред најбољих стручњака.

“Разумем да вам је стран концепт који није Фиделинка, али није исто водити приватну компанију и државу, а давно сте водили државу. Постоје значајне разлике”, поручио му је Стефановић, на шта је Јовановић одговорио да му је жао “што губи време са њима, уместо да ради нешто корисно у Фиделинки”.

У дебату се укључио и посланик ДСС Дејан Михајлов, рекавши да се, када је реч о енергетском споразуму са Русијом, водило рачуна о свему и да не мисли да је на било који начин Србија тим пројектом угрожена.

Повода да се јави имао је и шеф посланика напредњака Верољуб Арсић, пошто је Ђурић висе пута поновио да је једна посланица ДС рекла да ће та посланичка група гласати за предложени закон, на шта му је Арсић одговорио да се СНС не договара са ДС и поручио демократама да, ако хоће да гласају за предлог неког закона, на то имају и право, као што је легитимно право ЛДП да користи ситуацију у ДС да би стицала политичке поене, јер имају, оценио је, слично или исто бирачко тело.

 

Извор: Танјуг

Напиши коментар