Србија

Србија улази у сукоб са Ираном по налогу Империје?

Пише: Никола Варагић

Потпредседник српске владе јуче је (самоуверено) најавио потписивање уговора са Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) у области војне индустрије вредан око 200 милиона долара и његову сигурно реализацију. Ради се о производњи ракета у Србији за потребе војске УАЕ.

Због чега ова арапска држава, бивша британска колонија, улаже новац у производњу и куповину ракета у Србији? Да се одмах зна, наменска индустрија Србије је под контролом НАТО алијансе. Ово напомињем због тога што се слични уговори најављују са Русијом. Да ли ће то бити изводљиво? Знамо да војна фабрика Застава из Крагујевца у овом тренутку ради и одржава исти број запослених само због уговора са САД који омогућава извоз ловачког оружја у САД вредан више десетина милиона долара.

Уједињени Арапски Емирати граниче се са Саудијском Арабијом, Оманом, и деле ”морску границу” са Катаром и Ираном. Дакле, УАЕ је држава која се налази у Арабији, већину становника чине Арапи, сунити. У том окружењу УАЕ једина војна претња долази од Ирана. Претпостављам(о) да ракете набављају управо због Ирана.

Иран је држава шиита, Персијанаца, они су вишевековни непријатељи са Арапима и сунитима. Иран подржава Србију у борби за Космет, односно, не признаје ”независно” ”Косово”.

Са друге стране, УАЕ као и Саудијска Арабија и остале арабијске, арапске и сунитске државе, подржавају све непријатеље Србије на Балкану – пружају подршку Албанцима у Србији да одвоје Космет, муџахединима у Босни и Херцеговини и Македонији да се боре против хришћана, добро сарађују са режимима у Црној Гори и НД Хрватској. Такође, унутар овог круга муслимана настала је и Ал Каида. УАЕ је савезник НАТО алијансе у Персијском заливу. Наменска индустрија Србије је под контролом НАТО алијансе. НАТО припрема војни напад на Иран.

Да ли ће српска влада потписати и војни споразум са Ираном вредан 200 милиона долара? Када би то урадили, доказали би да су ”светски играчи међу ”трговцима оружјем”.

Да ли ће се неко побунити против реализације потписаног уговора између Србије и УАЕ? Да ли је то добар уговор за Србију?

Да ли постоји било какав концепт унутар ВС и министарства одбране како да се развија српска војска и наменска индустрија Србије у 21. веку? Да ли је ово добар пут којим се сада иде? Да ли је и претходна влада најављивала сличне уговоре са Либијом?

Наменска индустрија не мора да производи оно што је до сада производила (осим лаког наоружања за полицију, војску, ловце…). Србија треба да развија науку, и Војска Србије, односно, српска војска, треба да буде носилац развоја неколико грана науке и неколико научних института. Србији треба технологија за 21. век а то нису тенкови и ракете. Србија има стручњаке, инжењере, који могу да направе све што треба Србији али Србија нема, у овом тренутку, политичаре који то могу да организују.

Радници наменске, као и производни капацитети српске војне индустрије, могу и на други начин да се упосле. На пример, Србија зависи од нафте и гаса, у случају великих криза у свету државе као Србија тешко ће долазити до нафте, а у случају рата још теже. Дакле, ако створимо супериорна технолошка ”оружја” која могу бити успешна у функцији одбране или одвраћања агресора, пошто Србија има доста (необрађене) плодне земље и велику количину отпада, дао бих задатак војним институтима да осмисле програм како да Србија у случају кризе, или непосредно пред почетак кризе, од биљака или отпада производи (био)горива за потребе војске и грађана.

На неком месту скривеном од јавности донета је одлука да се потпише уговор са УАЕ. Нико од грађана Србије није имао могућност да се изјасни да ли је тај уговор добар и потребан Србији. Да ли је могао да се одржи извоз ловачког оружја у САД а да се не улази у посао производње ракета за УАЕ? Међународна политика је компликована, знамо да ”нема љубави већ само интереса”. Пример је Израел, држава која подржава Србију у борби за Космет, са којом Србија војно сарађује (чак и за време санкција деведесетих стизала је опрема из Израела), али је Србија била на страни Палестине у УН; на чијој страни је био и Иран, а Израел је, наводно, највећи непријатељ Ирана и обрнуто, и (до скоро је био) главни савезник Запада на Блиском истоку.

Посао са УАЕ, војни уговор са том државом, није ”само посао”, у питању је политика. Каква политика, какву политику води влада Србије под окупацијом?

 

Извор: Васељенска

Напиши коментар