Историја

Србија се некад простирала од Солуна до Алпа?!

Петар Ашкраба Загорски, књижевник, публициста и „истраживач античке историје“ српског народа, тврди да поседује необориве доказе о постојању „прастаре српске државе“ на Балкану која се, према његовим речима, простирала од Алпа до Солуна и која је носила назив Загорска Србија!?

Balkan_topo

У теорији овог историчара-аматера из Фоче, која се умногоме ослања на истраживања још једног српског историчара Јована Деретића, између осталог се тврди да српски народ на овим просторима живи већ 12.000 година, да је мистериозна Загорска Србија настала пре 2.500 година, да је престоница ове мамутске државе која је заузимала цели Балкан била смештена у данашњем Калиновику, као и да је антички освајач Александар Македонски без икакве дилеме био Србин!

Иако су Ашкрабине тезе о „прастарој и непознатој историји“ Срба дочекане са подсмехом у комплетној стручној јавности из које поручују да за овакве тврдње не постоји ниједан материјални доказ, овај фочански књижевник не одустаје од замисли да, како каже, „праву истину о пореклу Срба обзнани целом свету“.

– Овде се не ради о теорији, већ о чињеницама! О постојању Загорске Србије сведоче антички историчари као што су Херодот и Тацит, али и римске војсковође и владари попут Јулија Цезара. Престоница Загорске Србије, која је настала пре отприлике 2.500 године, налазила се у Кучеву, односно данашњем Калиновику и ова држава је у таквом облику постојала све до српског краља Будимира, који ју је у периоду од 671. до 711. године нове ере поделио на банате и жупе. Тада су настале Рашка, Зета, Босна, Усора, Соли, Захумље и остале познате српске земље – каже Ашкраба Загорски.

Он тврди да су ове историјске чињенице о постојању древне српске државе намерно гурнуте под тепих након Берлинског конгреса 1878. године, када су, према његовим речима, под притиском Аустроугарске и Ватикана тадашњи српски властодршци, али и званична историографија почели да сакривају истину од обичног народа.

Антисрпска историографија је победила на Берлинском конгресу и од тада је српским историчарима забрањено да уопште помињу античку историју Срба и њихову прву државу, Загорску Србију, чија је престоница био данашњи Калиновик. Мало људи данас уопште зна за податак да је Александар Македонски био Србин и да му је право име било Лесандар Велики Карановић Србљанин! Истражујући већ пола века порекло српских презимена на овим просторима, успео сам да сазнам бројне ствари из наше давне прошлости које ће, убеђен сам, брзо бити познате комплетној домаћој и светској јавности – поручује Ашкраба.

Упркос Ашкрабином ентузијазму и убеђењу да ће „истина“ о Србима као „најстаријем европском народу“ ускоро изаћи на видело, професор историје на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Драга Мастиловић каже да приче о наводном постојању античке српске државе на овим просторима, нема никакво утемељење у науци и познатим историјским изворима.

– Историје има онолико колико има материјалних доказа и поузданих извора, а све остало представља нагађање и фикцију која заиста не заслужује озбиљан коментар. Крајње је неозбиљно износити тврдње о постојању некакве „прастаре“ српске државе о којој не постоји ниједан доказ! Ашкрабине теорије о Србима који наводно већ 12.000 година живе на Балкану, као и држави коју су формирали пре 2.500 година у научном смислу су потпуне бесмислице ако узмемо у обзир да су Словени, па према томе и Срби, историјски доказано на ове просторе почели да досељавају тек крајем шестог и почетком седмог века нове ере – каже Мастиловић.

Није било Велике сеобе!?

Правник и публициста Јован Деретић, који се сматра оснивачем теорије о „алтернативној историји српског народа“, у својим делима тврди да Велике сеобе Словена на Балкан уопште није било, већ да су Срби на Балкану „аутохтон народ који су антички писци називали Илирима, Трачанима или Дачанима“.

Деретићеве тврдње о историји српског народа такође су и оне да је старо српско писмо, које он назива „србицом“, најстарије европско писмо из којег су се развила сва каснија европска писма, да су Срби победили на Косову 1389. године, као и да је Душаново царство обухватало знатно већу територију од оне коју признаје званична историографија.

 

Вестинет

Коментари (2)

  1. Вања каже:

    “Историје има онолико колико има материјалних доказа….”
    Драга професорко Мастиловић, стидите се часног имена свога оца Ранка који није доводио у питање ово што ви негирате! Треба ли вам већи доказ од Винчанске културе где се налазе материјали о ћириличном писму, грбу са четири “С” итд?!? Али зато сигурно верујете да су Шиптари у ствари Илири, и да су они балкански староседеоци, иако је њихова традиционална ношња идентична народној ношњи Курда, а и обичаји су им скоро идентични. А ако су се Срби као Словени доселили на Балкан, откуд онда Срби у Немачкој (тамо се нису досељавали до 60.-тих година прошлог века)? Како је могуће да су Срби тамо староседеоци о чему сведоче топоними на подручју скоро целе Немачке??? Можда смо у прошлости знали да летимо, па смо долетели у Немачку?
    Жалосно је кад неко негира историју рода свога а зарад туђе користи. Уосталом, многи извори из раног средњег века сведоче да је у најгорем случају исход Боја на Косову био бар нерешен! Јер, да није тако, Турци би нас поробили одмах након тога а не тек 100-тинак година касније. И тако још много тога, доказа има за оне који хоће да их нађу, а онима који не желе да виде очигледно ништа не помаже…..

  2. gedza каже:

    Свака част Вања на коментару !

Напиши коментар