Србија

Србија плаћа операцију промене пола ћерки певачице Шер!

Операција кошта две до три хиљаде евра, држава сноси две трећине трошкова, а трећину пацијент, каже проф. др Душан Станојевић из Народног фронта

У ГАК „Народни фронт“ у Београду до сада су урађене три операције промене пола о трошку државе, а за ову годину планирано је да се уради још седам, рекао је директор ове установе проф. др Душан Станојевић.

Он је казао да ова операција кошта две до три хиљаде евра и да држава сноси две трећине трошкова, а трећину пацијент. За ову интервенцију годишње се пријави шест до седам пацијената, а поред оних из Србије у овој здравственој установи се оперишу и пацијенти из иностранства, а највише их има из Америке.

„Кандидати за промену пола о трошку државе достављају захтев Републичком фонду за здравствено осигурања са свим потребним мишљењима: психијатра, ендокринолога, хирурга. Ми смо ових дана имали састанак на коме смо решавали молбе, тако да ћемо ове године о трошку државе оперисати седам пацијената“, нагласио је Станојевић.

Он је објаснио да су три пацијента доставила комплетну документацију, тако да се операције могу одмах радити и оне ће бити обављене у мају, а интервенције код осталих кандидата до краја године, када доставе комплетну документацију.

Станојевић је додао да ће они који сада поднесу захтев за промену пола о трошку државе, ући у програм за наредну годину. Већ пет година у овој установи обављају се операције промене пола, а од лане, изменама Закона о здравственој заштити и здравственом осигурању, ове интервенције почеле су да се раде и о трошку државе.

„Пре пет година поднели смо захтев Комисији за примену нових технологија у медицини при Министарству здравља и од њих добили одобрење да радимо ове интервенције, тако да смо постали Центар за промену пола“, наглашава Станојевић који операције промене пола ради већ 20 година и који технику учио од зачетника ове методе проф. Саве Перовића.

Пука жеља није довољна

Станојевић објашњава да није довољно само да неко пожели да од мушкарца постане женско или обрнуто и да буде оперисан, већ интервенцији претходи рад с неуропсихијатром и ендокринологом. Када се појави проблем да нека особа има поремећај полног идентитета, она прво мора да се јави код неуропсихијатра да он види да „није сишао с ума и да ли је нормалан“, јер и то може да се деси, прича др Станојевић.

Он је додао да, уколико психијатар установи да се ради о поремећају полног идентите, пацијент још годину -две долази код њега, с проблемом се упознају најближи чланови породице, пријатељи и сви имају задатак да га одврате од операије. Уколико пацијент не промени мишљење, онда се започиње са хормонском терапијом коју прописују ендокринолози.

“Ендокринолог је тај који мора да ординира оне хормоне које ће пацијент примати целог живота, оног пола у коме жели да живи. Терапија се прима шест месеци до годину дана и онда посао преузимају уролози, гинеколози и пластични хирурзи који обављају трансформацију гениталних органа једног пола у гениталне органе другог пола”, објаснио је Станојевић.

Он је нагласио да у цео проблем треба укључити и педијатре, зато што се поремећај полног идентитета јавља још у раном дечјем добу, али да у читавом поступку посла има и за правнике, пошто промена пола захтева и промену личних докумената. Говорећи о томе којих интервенција има више – промене пола из мушкарца у жену или обрнуто, проф. Станојевић је истакао да “природа греши пођеднако” и да је у просеку, у последњих двадесетак година, број ових захвата изједначен.

Највише долазе из Америке 

Станојевић је указао да се, поред пацијената из Србије, у овој установи оперише годишње и десетак пацијената из иностранства и да их има са свих континената и из свих земаља света, а највише из Америке.
„У Америци постоји јако удружење трансексуалаца и њихов председник Џејмисом Грим долазио је код нас неколико пута и он нам је највећа реклама за пацијенте из Америке“, казао је Станојевић.

Проф. Станојевић је рекао да су у сталном контакту и са сином познате певачице Шер који је рођен као женско и планира да уради операцију промене пола и да ће највероватније на крају доћи да је обави у Србији.

Поред тога што обављају интервенције промене пола, ова установа је постала и опризнат међународни центар за едукацију кадрова. Проф. Станојевић је казао да из целог света долазе уролози, гинеколози да уче од њих да обаве ове интервенције. На критике појединаца да у здравственој каси „нема пара за лечење тешко болесне деце у иностранству, а за ове интервенције има“, др Станојевић је одговорио да је огроман проблем бити заробљен мушкарац у телу жене или заробљена жена у телу мушкарца.

„Ова операција није толико скупа, као што су скупе операције због који пацијенти иду у иностранство да се лече. Ова интервенцвија државу кошта хиљаду и по евра у нашој установи. Када би се ови пацијенти слали у иностранство на лечење то би државу коштало неколико десетина хиљада евра“, рекао је Станојевић.

Коментари (6)

 1. Nastasja каже:

  ZBOG CEGA KOJ KURAC NE FINANSIRATE OPERACIJU MALE TIJANE UMESTO STO PODRZAVATE OVOG BULJASA?!

 2. anomno каже:

  bolje za ljude koji su psiholoski normalni i imaju zdravstvenih problema i kojima je potrebna hitna operacija ili nesto cak strasnije donirati a ne za ovakvu pizdu materinu ili za jebenu promjenu polova,rodjen si kakav je bog odlucio, donirajte za sirotinju sram da vas bude,vidi se da ovaj glavonja ima vec dovoljno para vise o Srbijo krv ti jebem

 3. Данко Б. Марин каже:

  Да не буде срчано уз КиМ, своје косовскометохијске несрећнике-мученике , хајд’ да Србија буде геј френдли као вид улагања у “светлу будућност”…

 4. Marija каже:

  Stvarno mi ovakve gluposti nikad nece biti jasne?Koliko bolesne dece ima,a oni rade ovakve gluposti?Pa taj ni ne zna gde se nalazi Srbija,ne verujem da je ikad i cuo,a dolazi da se operise ovde?Gospode Boze,kakva izivljavanja!Strasnooooooooo!

 5. 100% SRBIN каже:

  SRAMOTA! KOLIKO SAMO DECE PATI OD NEKE BOLESTI, A NEMAJU PARA DA PLATE. UMESTO DRZAVA DA PLATI, ONA PLACA, BUDALAMA, NEBI ME CUDILO DA SUTRA VIDIM PEDERE NA ULICI KAKO SE LJUBE! OVO JE SRAMOTA, JUCE SMO IZGUBILI JEDNOG ANDJELA! A NASA DRZAVA PLACA BOLESNICIMA PROMENU POLA!!!!!

 6. Nik каже:

  Па да ли је могуће? Ми за нашу децу плачамо стотине хиљаде долара за операције да остану у животу а овде уместо да ми наплатимо услуге и помогнемо нашој деци још донирамо операције за луксуз богаташима.

Напиши коментар