Србија

СРАМНО: Србија припрема хапшење 15 Младићевих генерала!

Нико не зна да ли су ове провере само увертира у њихово хапшење и екстрадицију БиХ или ће их ухапсити и процесуирати Суд за ратне злочине Србије

Полиција је, у акцији која се спроводи широм Србије, проверила држављанство, али и место боравка најмање 15 некадашњих генерала Војске Републике Српске, начелника центара јавне безбедности и начелника општина и свакоме је речено да не напушта место боравка, а да претходно о томе не обавести надлежну полицијску станицу.

– Акција је кренула највероватније почетком августа, а на мети су искључиво високи званичници РС који су одлучили да после рата живе у Србији. Детаљно се проверава да ли имају важеће држављанство Србије, али никоме није речено због чега се то ради. Неки су неформално успели да сазнају да је реч о акцији која се спроводи на основу налога Суда БиХ – каже извор и додаје да се ова информација веома брзо проширила на већину некадашњих учесника рата у Босни и Херцеговини који живе у Србији и да су људи оправдано забринути за своју судбину.

– Нико не зна да ли су ове провере само увертира у њихово хапшење и екстрадицију БиХ или ће их ухапсити и процесуирати Суд за ратне злочине Србије. Нико им ништа не говори, али провера држављанстава је јасан сигнал да ће бити изручени сви они који немају документа Србије – истиче овај извор.

Увелико се спекулише да је Тужилаштво БиХ својим колегама у Србији доставило тајни списак са оптуженима и осумњиченима за ратне злочине и да ће ускоро уследити и прва хапшења.

У Тужилаштву БиХ нису желели да изнесу више детаља у вези са акцијом МУП Србије, али портпарол Тужилаштва Борис Грубешић не крије да је већ одржано неколико састанака.

– Након потписаног Протокола о сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина, између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Србије реализују се заједнички састанци и сарадња између тужилаштва. Наравно, не можемо говорити о конкретним предметима на које се сарадња односи, нити детаљима активности које се подузимају – каже Грубешић и најављује скори састанак на коме ће учествовати главни тужиоци из обе државе.

Како се незванично сазнаје, провера је обухватила најмање двојицу генерала, припадника ратног Главног штаба ВРС, као и најмање по једног председника општине и центра јавне безбедности. 

Могу се чути две верзије по чијем налогу је покренута цела акција. Прва је да је Тужилаштво за ратне злочине од својих босанских колега пре извесног времена добило четири велика предмета, а да су сада у току предистражне радње. По другој верзији, МУП Србије је добио налог да провери адресе чак 70 људи које је хашко тужилаштво недавно означило као потенцијалне сведоке. 

Протокол две земље

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић и главни тужилац БиХ Горан Салиховић крајем јануара ове године у Бриселу су потписали Протокол о сарадњи у прогону осумњичених за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид. Вукчевић је тада објаснио да ће се убудуће избегавати „двоструке истраге“, али и да извршиоци ратних злочина „више неће моћи да се сакривају од правде“.

Напиши коментар