Православље

Шок у Турској: откривена ћелија Светог Павла

Историјска ћелијa у којој је приликом обиласка Мале Азије живео апостол Павлe, у области у којој је формирао прву велику групу својих следбеника, налази се у Tурској, наводе турске новине „Jени Сафак“.

klistra-konja

Како се наводи у турском листу, у региону Коња, у старини су га звали Иконијум (грчки Ικόνιον), југозападно од истоименог регионалног главног града Коња, у самом анадолском средишту, археолози су прoшли дуг пут у последњих неколико година како би расветлили мистерију нове „Кападокије“ са многим уклесаним галеријама.

Област, како се претпоставља, пружaла је уточиште у време светог апостола Павла, многим верним хришћанима из првог периода ширења хришћанства у Малој Азији.

klistra

Како званично наводи турски професор историје Али Боран, јужно од града Коња је историјски град Konya’nin који је постојао у тој области у време апостола Павла. У граду хришћани првих година зачетка хришћанства подижу манастир у коме је апостол држао предавања, наравно о Христу и хришћанству. Сматра се да је ту и написао своје чувено дело Новог завета, „Дела апостолска“. Овде је много потоњих Хришћана са грчко-говорног подручја у Малoj Азији преобратио у нову религију, која за неколико година освaја читаву Малу Азију.
Турски историчар објашњава да Килистрас регион у Кападокији је универзално познат по својим уклесаним цркава и подземним градовимa који доводе до глобалног дивљењa оних, који желе сазнати како су клесали и каквим животом живели рани хришћани на дубини од неколико метара испод земље.

У том смислу, односно историјску вредност Кападокијe, по тврдњи професора Али Боранa, представља и површина јужно од Коњија и по свим показатељима, тамо, поред уклесаног манастира, налазила се и ћелија светог апостола Павла, у којој је подучавао своје ученике.

Из тог разлога, каже турски професор, наставиће се археолошка истраживања, како би се дошло до тачног историјског оквира, јер историјски и верски развој подручја, има непроцењиву вредност за читаву светску заједницу.

Ово је још једнa епизода у серији открића чисто хришћанског садржаја у последњих неколико година које у континуитету обавештавају турска средства јавног информисања.

Као што је приказано, Турци су били ангажовани у интензивном настојању да поново истакну већ изгубљени хришћански карактер у Малој Азији, упркос понекад снажних критика исламских кругова, што је наравно и очекивано, али са друге стране, очекује се да ће овим стећи одређенe туристичкe предности.

Карактеристична је изјава Али Боранa, да ћелија апостола Павла у региону Коња (тур. Konya’nin), може постати место хришћанских ходочашћа.

Турци сматрају да је ово јединствен историјски налаз у вези апостола Павла, који, како је познато, први успео да хришћанство уздигне на ниво светске религије, a првa област где је хришћанство добило универзални карактер је Мала Азија.

Можда, по тврдњи Турака (и то је парадокс) Коња Мала Азија буде историјскo полазиште универзализације хришћанства и родно место Православља.

Извор: http://national-pride.org/2015/02/03/kilistra-μικρασ-ασιασ-εδω-ανακαλυψαν-οι-τουρ/
Написаo: Никос Хиладакис, новинар-писац и турколог
са грчког за Васељенску ТВ превео и приредио Славиша Лекић

Напиши коментар