Србија

Шетња у знак сећања на НАТО жртве

Припадници покрета Двери и више организација ратних у недељу вече су се, после окупљања код Храма Светог Саве у Београду, прошетали до срушене зграде Генералштаба, у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања, које је почело на данашњи дан пре 14 година.

Илустрација

Илустрација

У протесној шетњи под називом „Ход заветног сећања“, учествовали су и припадници иницијативе „Никад граница“ Удружења ветерана Србије, Удружења ратних војних инвалида свих ратова, Савез ратних ветерана Србије и Браниоци отаџбине 1998-99.

Окупљени су носили транспарентне, међу којима и „Косово је образ Србије“.

Срби су одржали протестну шетњу и у Бечу.

Аустријско-српски покрет солидарности у недељу веће је под мотом „Да се не заборави“ одржао је скуп поводом обележавања 14. годишњице НАТО бомбардовања бивше СР Југославије.

У жељи да се очува сећање на овај злочин, на централном бечком тргу Штефансплац дељени су леци у којима су организатори подсетили на „време када је Србија била мета, када су убијана деца, рушене куће, гранатиране болнице, Дунав текао преко мостова, сила била јача од правде, а лаж победила истину“.

„Кажимо не отимању српске територије, отуђивању српских светиња, прекрајању историје, политици дуплих стандарда, кршењу међународног права, независности Косова и Метохије“, наведено је поруци учесника.

У име Аустријско српског покрета солидарности окупљенима се обратио Лазар Билановић, а минутом ћутања одата је пошта свим жртвама НАТО бобмардовања.

Билановић је оценио да је НАТО бомбардовање била болна тачка наше историје.

„Нашим потомцима се оставља завет да буду спремни, као што су били наши прадедови 1913. да ослободе Космет. Србија је увек била на мети империја, али свака империја има свој крај па и ова“, рекао је Билановић.

Он је рекао да је на последњој седници СБ Уједињених нација јасно стављено Србији до знања су „људска права само параван за освајачке походе“.

Међу окупљенима су били и људи који су тих 78 дана бомбардовања свакодневно демонстрирали у Бечу.

Напиши коментар