Свет

Руски сателит узнемирио Пентагон

Пентагон је одржао низ тајних седница због „загонетног руског војног сателита“ који се стационирао између два сателита компаније „Интелсат“, која сарађује са војним ресором САД, пишу медији.

Ruski satelit

„Загонетни руски војни сателит налазио се између два сателита компаније „Интелсат“ на геосинхроној орбити током 5 месеци ове године, што је узнемирило руководство компаније и изазвало низ тајних састанака у Министарству одбране САД, саопштио је извор за ’Спејс њуз‘“, пише лист.

Према његовим подацима, тај космички апарат је био сателит Луч.

Сателит Луч послат је у орбиту крајем септембра 2014. године.

Седам месеци након лансирања, наставља лист, космички апарат се стационирао на 15,1 степен западне дијагонале између сателита Интелсат 7 и Интелсат 901, који се налазе на висини од око 36 хиљада км, у рејону екватора, на 18,2 и 18 степена западне дужине.

По тврђењу листа, руски сателит се приближио апаратима Интелсат на растојање од 10 км, „тако близу да су руководиоци компаније закључили да се њихови сателити налазе у опасности“.

„То није нормално понашање и ми смо забринути. Космос је простор који треба да буде заштићен“, наводи „Спејс њуз“, позивајући се на шефицу конзорцијума Кеј Сирс.

Међутим, Сирсова је нагласила да руски сателит није ометао рад космичких апарата те компаније. По њеној верзији, Интелсат је покушао да се повеже директно са власницима руског сателита и преко Министарства одбране, али није добио одговор.

„Они не одржавају комуникацију, не сарађују са нама. То је неодговорно“, рекла је Сирсова.

Лист се обратио и Стратешкој команди (Стратком) Оружаних снага САД, где су добили информацију да се космички апарат Луч приближио другом сателиту на само 5 километара три пута од тренутка свог лансирања.

 

Спутњик

Напиши коментар