Војни полигон

Руски ловци би „раскомадали“ амерички Ф-35

Прогласивши крај „ере ваздушне борбе“, творци америчког Ф-35 усредсредили су се на радаре и ракете, али у непосредној борби, у којој предност имају ловци опремљени авионским топовима, овај авион нема шансе, сматрају експерти.

Su 33

Најновији и најскупљи пројекат Пентагона, ловац-бомбардер пете генерације Ф-35, највеће је разочарање за Ваздухопловне снаге САД. Летелица је изазвала талас критика западних посматрача, као и америчких парламентараца.

Научни сарадник Центра за истраживање међународне безбедности при Атлантском савету Џејмс Хасик напомиње да се за 100 милијарди долара утрошених на реализацију пројекта Ф-35 могло купити око 740 ловаца „еврофајтер тајфун“, али да таква одлука не би била у духу америчких Ваздухопловних снага.

„У корпусу морнаричке пешадије, у ратном ваздухопловству и морнарици САД, надали су се да ће им нови ловац обезбедити неспорну предност у ваздуху“, навео је аналитичар. Време је, међутим, показало да ловац, чија је разрада чак премашила првобитан буџет, није толико добар колико се очекивало.

Парламентарац Дејвид Џенсен је навео да је ахилова пета Ф-35 његова маневарска способност, у којој га је надмашио чак и Ф-22. У колумни за лист „Вест аустралијан“ он је нагласио да творци авиона нису узели у обзир лекције из америчког рата с Вијетнамом — америчка војна доктрина педесетих година предвиђала је крај „ере ваздушних борби“. Полазећи од те позиције, у САД су осмислили ловца-бомбардера Ф-4 „фантом“, опремљеног савременим радарима за потрагу и навођење, ракетама „ваздух-ваздух“ и другим технолошким иновацијама. Пошто је „ера ваздушних борби“, по мишљењу твораца, окончана, на авион нису постављени топови. У борби ракете нису радиле „онолико ефикасно како се претпостављало, а покретни ’МиГ-17‘ доносио је авиону Ф-4 гомилу проблема“, сматра Џенсен.

Ф-35 је такође опремљен савременим радарима и сензорима. Ипак, у борби га је потпуно превазишао претходник — ловац четврте генерације Ф-16, који је осмишљен пре више од 40 година. „Јасно је да у непосредној борби Ф-35 не би опстао, чак ни у сукобу с авионима израђеним деценијама уназад“, додаје Дејвид Џенсен.

„Тужно је што ће фамозни Ф-35 раскомадати чак и антикварни ’МиГ-21‘, а да не говоримо о непосредној борби с руским ловцима четврте генерације ’сухој-27‘ и ’МиГ-29‘“, сматра један од аутора америчког Ф-16, авио-конструктор Пјер Спреј.

 

Спутник

Напиши коментар