Свет

Руске војне вежбе у близини Флориде и Тексаса

Москва појачава патролирање стратешких бомбардера у близини америчке западне и источне обале и региону Мексичког залива, Вашингтон оцењује да је реч о провокацији

su-35-su-35-samolet-55

Русија показује своје војне мишиће Америци. Руски стратешки бомбардери ће у наредном периоду патролирати у близини обала САД и изнад Карипских острва и Мексичког залива, најавио је министар одбране Сергеј Шојгу.

„У садашњим околностима морамо да појачамо наше војно присуство у западном Атлантику, источном Пацифику и Мексичком заливу“, изјавио је руски министар одбране. Шојгу је додао да је наредио да се „побољша стање и сервис флоте стратешких бомбардера“.

Када се баци поглед на светску карту одмах се уочава да је Шојгу, говорећи о регионима где ће патролирати руски стратешки бомбардери, мислио на најближи комшилук САД. Реч је о источној и западној америчкој обали, док на Мексички залив излазе јужне државе: Флорида, Алабама, Мисисипи, Луизијана и Тексас.

Вашингтон је прилично опуштено реаговао на најаву из Москве.

„Последњих месеци уочен је повећан број летова у близини Северне Америке. Знамо да постоји потреба да се изводе рутинске војне вежбе. Неопходно је да оне буду у складу са међународним правом и да се води рачуна о безбедности бродова и авиона у том подручју“, изјавио је представник за штампу Беле куће.

Коментаришући реченицу руског министра одбране да су у садашњој ситуацији такве акције неопходне, амерички званичник био је неупоредиво оштрији.

„Сматрамо да је садашњи ниво безбедности задовољавајући и да не даје повод за такве провокативне и потенцијално дестабилизирајуће активности“, изјавио је представник за штампу Беле куће.

Још у фебруару руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је опредељеност Москве да прошири своје војно присуство изван државних граница. Једна од зацртаних мера је и изградњи војних база у пријатељским државама и добијање дозволе да у њих упловљавају руски војни бродови.

Шојгу је тада набројао да Русија преговара о изградњи таквих поморских база са: Вијетнамом, Сингапуром, Сејшелским острвима, Венецуелом, Никарагвом и Кубом.

Ово није први пут да руски стратешки бомбардери, попут „тупољева-160“, највећег војног авиона на свету, буду виђени на небу изнад америчког континента. У септембру 2008. године два „тупољева“ слетела су на војни аеродром у Венецуели. Било је то непосредно после окончања рата у Грузији који је озбиљно пореметио односе Русије и САД.

Други пут то се догодило у новембру 2013. када су два „тупољева“ приликом лета од Венецуеле до Никарагве повредила ваздушни простор Колумбије. Због овог инцидента Колумбија је предала протестну ноту Москви.

Појачано руско војно присуство у свету има и поморско „лице“. У близини обале Аустралије уочен је мањи руски конвој од четири брода. Реч је о крстарици „Варјаг“, разарачу „Маршал Шапошњиков” и два брода за снабдевање из састава руска пацифичке флоте. Бродови су кренули 23. октобра из Владивостока и сада се налазе близу Аустралије, али у међународним водама.

Податак да су руски бродови испловили 23. октобра из Владивостока „руши“ причу да је њихов долазак заправо одговор Русије на инцидент током самита АПЕК-а у Пекингу када је аустралијски премијер Тони Абот, приликом сусрета с руским председником Владимиром Путином, оптужио Москву да сноси део кривице за обарање малезијског путничког авиона изнад источне Украјине захтевајући њено извињење.

Неупоредиво озбиљнија је верзија која каже да Русија овим потезом заправо наставља своје војно присуство у регионима где се појављују највиши руски званичници. Тако је забележено да су руски војни бродови били у близини Сингапура 2009. године у време одржавања самита АПЕК-а. Слично је било и 2010. када је тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев био у посети Сан Франциску.

Овога пут домаћин самита је Аустралија, тачније град Бризбејн, а на скупу ће учествовати и руски председник Владимир Путин. И као његова претходница појавили су се руски војни бродови.

Аустралијски званичници објашњавају да не постоје разлози за панику или забринутост.

„Руски бродови налазе се у међународним водама и на то имају право“, изјавио је аустралијски министар одбране Марк Бинскин. А на питање новинара „зашто су руски бродови прешли пола света да би се појавили у близини Аустралије?“ Бинскин је кратко одговорио: „То ћете морати да питате Русе.“

 

Извор: Политика

Напиши коментар