Србија

Решена мистерија: Зашто дете увек спава у рукама просјака?

У близини метро станице седи женска особа неизвесне старости. Коса јој је чупава и прљава, поглед јој је жалостан. Жена седи на прљавом поду, а поред ње лежи торба. У тој торби људи бацају паре. На рукама жене, спава беба стара годину или две.

„Богородица с бебом“, бројни пролазници ће да донирају новац. Народу наше врсте-увек је жао оних који имају мање среће.

Помагање, изгледа као. „Добар посао“…

Прошла сам поред просјакиње. Нисам дала никакав новац, јер сам знала да је то банда! Погон превара и новац прикупљен од просјака ће имати онај ко контролише просјаке на том подручју. Ти људи поседују бројне луксузне некретнине и аутомобиле. Ох и просјак такође добија нешто, наравно „боцу вотке у вечерњим сатима и сендвич пљескавицу или сл.

Месец дана касније… пролазак поред просјакиње… и као гром који ме је изненада ударио… Ја стајем на раскрсници, зурим у бебу, обучену као и увек у прљаве тренерке. Схватила сам да је изгледало „погрешно“, дете у прљавој метро станици од јутра до вечери. Беба је спавала. Никада није зајецала или викала, увек спава, с лицем окренутим ка колену једне жене која је највероватније била његова мама.

Да ли неко од Вас, драги читаоци, има децу?

Сетите се колико често су спавали у старости од 1-2-3 година? Сат два, максимално три (не узастопно) поподне дремка, па опет – покрет.

За месец дана, сваки дан у шетњи у подземље, никада нисам видела да је дете будно! Погледала сам у то ситно биће лицем окренутим ка колену мајке, а затим на ту жену просјака и моја сумња је поступно формирана.

„Зашто да спава све време?“, питала сам, зурећи у бебу.

Просјакиња се правила да ме не чује. Спустила је очи и сакрила лице у крагну своје бедне јакне. Поновила сам питање. Жена поново подиже поглед. Она погледа негде иза мојих леђа, крајње иритантно.

Коначно је промрмљала: „одјеби!“

„Зашто он спава?“, скоро сам заплакала…

Иза мене је неко ставио руку на моје раме. Осврнула сам се. Неки старац ме је гледао с неодобравањем:

„Шта хоћете од ње? Зар не видиш колико је напаћена“… Ех… Он изброји неке кованице из џепа и баци их у торбу просјакиња.

Следећи дан сам звала пријатеља. То је смешан човек са очима као што су маслине румунске националности. Он је само успео да заврши три и по године образовања. Ипак потпуни недостатак образовања га не спречава да се вози градским улицама у врло скупим аутомобилима и живи у кући са безброј прозора и тераса. Од тог мог пријатеља сам успела да сазнам да је ово посао, и поред привидне спонтаности, јасно организован. Просјачење је организовано од стране криминалних банди! Деца се користе у „закуп“ из породица алкохоличара, или су једноставно украдена.

Потребно ми је да добијем одговор на питање – зашто је беба спава? И добила сам га…

Мој пријатељ је причао, потпуно обичним смиреним гласом који ме је оставио у шоку, баш као да је говорио о временском извештају:

„Они су на хероину, или вотки…“

Била сам запањена. „Ккко је на хероину? Коме – водка?“

Он је одговорио:

„Дете, тако да не вришти. Жена ће да седи цео дан с њим, замислите како би оно могло да буде досадно?“

Да би беба спавала по цео дан, потребно јој дати алкохол или дрогу. Наравно, органи деце нису у стању да се носе с таквим шоком. И деца често умиру. Најстрашније – понекад деца умиру током „радног дана“. И имагинарна мајка мора да одржи још једно мртво дете на рукама до увече. То су правила. И пролазници ће бацити паре у њену торбу, верујући да су морални. Помагајући „мајци“…

…Сутрадан сам отишла код исте станице метроа. Скривајући се иза лажног новинарског идентитета, и била сам спремна за озбиљан разговор. Али, разговор није успео. Али, испоставило се следеће…

Жена је седила на поду и у њеним рукама је држала дете. Када сам јој поставила питање о документима о детету, и, што је најважније, где је јучерашње дете, она је једноставно све игнорисала.

Моја питања нису била игнорисана од стране пролазника. Речено ми је да сам била изван себе, вриштим на просјакињу с дететом… Једна ствар је остала, позвати полицију. Када је полиција стигла, просјакиња са бебом је нестала. Стајала сам дуго и размишљала како се ја у ствари само „борим с ветрењачама“.

Када видите у метроу, на улици и сл. жене с децом, просјакиње, размислите пре него што вам се рука лати за новац. Размислите о томе, да није било те ваше милостиње, овакав бизнис би умро. Такав посао би требао да умре, а не деца-на дрогама или алкохолу. Не гледај на спавање детета с љубављу. Погледајте хорор…

Пошто читате овај чланак, сада знате зашто-дете спава у рукама просјака!

Поделите овај чланак на Вашем зиду и Ваши пријатељи ће га прочитати!

А када одлучите да поново отворите свој новчаник и да баците новчић просјаку, запамтите да овакво милосрђе може коштати живота неко друго дете.

Коментари (1)

Напиши коментар