Република Српска

Република Српска ће судити Атифу Дудаковићу?!

Правосудне институције у РС имају право да покрену истрагу и подигну оптужницу против Дудаковића, уколико Тужилаштво БиХ одустане од овог предмета, сматрају експерти

Ново игнорисање злочина над Србима од стране највише правосудне институције у БиХ изазвало је огорчење у Републици Српској. Наиме, надлежни у Тужилаштву БиХ обећали су да ће до 1. јуна објавити одлуку у случају против некадашњег команданта 5. корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, али то се није догодило. Тим поводом у Бањалуци се размишља у два правца.

Један је потенцијални нови притисак на Тужилаштво БиХ који најављују невладине организације, а други се тиче пребацивања целог случаја на тужилаштва у Републици Српској, о чему говоре и политичари и правници. Председник Српске Милорад Додик рекао је да ратни злочини, као ни злочини против човечности не застаревају. Због тога, тврди он, сада је на тужилаштвима у Српској да поново покрену питање Дудаковићеве одговорности.

– Неко је хтео да намерно доведе до овога, а то су очигледно Суд и Тужилаштво БиХ, о чему упорно говоримо – рекао је Додик и додао да је крајње време за обрачун са правосудним институцијама на нивоу БиХ које су потрошиле стотину милиона марака, а ништа нису урадиле.

Правни експерт Крстан Симић тврди да правосудне институције у РС имају право да покрену истрагу и подигну оптужницу против Дудаковића, уколико Тужилаштво БиХ одустане од овог предмета.
– Тужилаштво БиХ које има примат у предметима ратних злочина због наметнутих закона, мора коначно да донесе одлуку у случају против Дудаковића, који не сме нити може да застари. Он се мора окончати ради интереса правде, правосудног система земље и утврђивања истине о злочинима над српским жртвама – рекао је Симић.

Напиши коментар