Регион

Ухапшен ратни злочинац Атиф Дудаковић због злочина над Србима

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсили су рано јутрос у Бихаћу ратног злочинца Атифа Дудаковића, некадашњег команданта Петог корпуса такозване армије БиХ, због ратних злочина почињених над Србима.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су јутрос у Бихаћу ратног злочинца Атифа Дудаковића, бившег генерала и команданта Петог корпуса такозване армије БиХ, због сумње да је починио ратне злочине над цивилима и заробљеницима српске националности.

Поред Дудаковића ухапшено још 12 лица, ради се о предмету ратног злочина у акцији “Сана 95”.

Пензионисани генерал тзв. Армије БиХ сумњичи се за ратне злочине почињене на територији западне Крајине, на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни.

По подацима институција у Републици Српској, које се баве тражењем несталих, у акцијима Петог корпуса тзв. Армије БиХ, током 1995. године, у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села.

Међу ухапшенима су и четири носиоца “златног љиљана” и један члан Главног одбора СДА, наводећи да су ухапшени Ибрахим Шиљдедић Дудаковићев “ратни такмац” и послератни министар за борачка питања ФБиХ Ибрахим Надаревић. Надаревић је такође био ратни командант, он ухапшен у Сарајеву.

Хапшење су извршили припадници СИПЕ уз подршку Полиције Унско-санског кантона, под наредбом Тужилаштва БиХ. У току је претрес на 17 локација.

Тужилаштво је против Дудаковића годинама водило истрагу, а пријава против њега поднесена је још 2006. године када су се у јавности појавили видео снимци како наређује и убија српске цивиле.

Тада су пријаву против Дудаковића надлежном тужилаштву заједно поднели тадашњи председник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик.

Напиши коментар