Србија

РАСИПНИЦИ: ЕПС пред банкротом, а дели 13. плату?!

„Електропривреда Србије“ је у финансијским проблемима, али 32.000 радника добиле су по 50.000 динара, које никад нису вратили

Драгомир Марковић - Александар Обрадовић

Драгомир Марковић – Александар Обрадовић

А да мало штедите?

„Електропривреда Србије“ поделила је својим радницима 25.000 динара у децембру, што им је дошло као 13. плата, сазнаје Курир. Тако је фирма, која дугује милијарде и намерава да се задужи 30 милијарди, потрошила 800 милиона динара за око 32.000 запослених, чија је просечна плата 50.000-60.000 динара. Ова позајмица посебно чуди јер је сам директор ЕПС Александар Обрадовић недавно изјавио да ће фирма банкротирати ако не узме кредит. (?!)

Наиме, у децембру је било извесно да ће мањак у новчаним токовима ЕПС за ту годину бити око 30 милијарди динара, као и да ће ове године недостајати око 50 милијарди динара. Тада је ново руководство, како ових дана саопштава, одлучило да се ове године узме кредит од 30 милијарди динара.

Ипак, све их то није спречило да поделе скоро милијарду динара радницима.
– Требало је да запослени добију по 50.000 динара, али је одлучено да им се у децембру да пола, а остало у марту. Овакве позајмице су редовне у ЕПС, а најчешће буду отписане, радници их на крају не врате – каже један од радника ЕПС који је желео да остане анониман.

Александар Обрадовић, в.д. директора ЕПС, недавно је на конференцији за новинаре изјавио да је због драматично тешке економско-финансијске ситуације неопходно узимање кредита од 30 милијарди динара. На питање новинара Курира зашто се прво не смање трошкови пословања и губици електричне енергије, не наплате дуговања и не повећа нереално ниска цена струје, као и на констатацију да је најлакше узети кредит, Обрадовић је одговорио:
– Потраживања старија од 60 дана износе око 80 милијарди динара и нереално је да то наплатимо. Задуживање је неминовно јер нема другог начина да се обезбеди 50 милијарди динара.

Позајмица од 25.000 динара радницима је исплаћена у договору са синдикатом.
Драгомир Марковић, бивши директор ЕПС, каже да су у његово време такође исплаћиване позајмице, али то су радили и претходни директори. На питање да ли су враћане, он каже да неке јесу, а неке нису.

Из ЕПС је, иначе, пре неколико дана најављено да ће од 1. априла струја поскупети. О цени не одлучује Министарство енергетике, већ Агенција за енергетику.

ЕПС: То је само позајмица

У „Електропривреди Србије“ признају да је радницима подељено по 25.000 динара, али не као 13. плата, већ као позајмица.
– То је исплаћено свим радницима у договору са синдикатом. Ако буде пара, други део ће бити исплаћен у марту, то није гарантовано – објашњавају у ЕПС и додају да ће се позајмица одбијати радницима од плате.
Александар Обрадовић, в.д. директора, и Александар Марковић, председник УО, нису имали коментар.

 

Извор: Курир

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Moze se imase.A nikome neodgovaramo sami smovlasnicitoga svega.A iprtija i clnstvo unjima.A tek gzada hamovic injegov kum o tome da nepricamo jos od 1991 i pokupljenim dokumentima u Londonu koje je Bler zaplenio ima statu da se vidi iprocita koje sve umesan ikoliko.

Напиши коментар