Свет

Путин удара на терор још јаче

Руске власти најављују још жешће акције против терориста који не мирују. Најтеже на Северном Кавказу, где се догодио највећи број напада

Муслимански екстремисти и даље не мирују у Русији, али власти ће против терориставодити јож жешће акције. Током 2012. године забележено је 637 терористичких акција, међу којима и 24 експлозије. У последњих десет година на Северном Кавказу је убијено више од 50 муслиманских свештеника који су били лојални властима. Прошлог лета било је атентата на муфтије у Татарстану – рекао је председник Владимир Путин на сатанку са руководством руске полиције.

Да полиција и војска не седе скрштених руку доказ је то да су 2012. ликвидирали 391 члана илегалних оружаних формација, међу којима је било и 50 вођа банди. Такође је ухапшено више од 460 учесника и јатака екстремистичких група, каже министар руске полиције генерал Владимир Колокољцев. По његовој оцени, и даље је најтежа ситуација на Северном Кавказу, где се догодило око 90 посто терористичких акција.

Начелник управе Министарства полиције за Северни Кавказ генерал-пуковник Сергеј Ченчик је рекао да је 2012. погинуло 211 полицајаца, а рањено 405. Од терористичких акција, активирања експлозива погинуло је 78 цивила, а 257 их је рањено.

Минуле седмице у Дагестану је ликвидиран Гусен Магомедов организатор напада на две станице московске подземне железнице 29. марта 2010, када је погинуло 39 људи, а 88 их је рањено. Знајући да је опкољен, Магомедов је открио ватру, али је брзо био ликвидиран.

– На најжешћи начин се морају пресецати активности екстремистичких организација, без обзира на то ко био укључен. Ми смо дужни да поштујемо права и слободе грађана. Али наша је директна обавеза и да заштитимо све грађане. Због тога ниједна екстремистичка акција не сме остати некажњена – поручио је Путин.

Он је подсетио да су у минулој години плате полицији повећане двоструко у односу на 2011, а фонд за станове људи у униформама је повећан чак шест пута.

 

Извор: Новости

Напиши коментар