Свет

Путин: Можемо да уништимо Америку за мање од пола сата

Руски државник је ово наводно рекао још 2011, током прославе победе на председничким изборима.

vladimir-putin

У светлу затегнутих односа између Русије, са једне стране, и Запада, са друге, свако мало се у медијима блиским погледима званичног Вашингтона, Лондона или Брисела појаве вести које не само да привлаче пажњу читалаца, него и подижу температуру за који степен више.

Јурњава за тиражом, тј. читаношћу, али и сликање Русије као ратоборне државе даје подстицај реторици са запада, која је такође смела и претећа. Управо једну такву информацију обелоданио је амерички политички аналитичар Даглас Шон.

Шон и Мелик Кајлан, аутори књиге „Руско-кинеска осовина: Нови Хладни рат и криза америчког вођства (светом)“, навели су како је изгледао банкет који је организован поводом победе Владимира Путина на председничким изборима 2011. године.

Скупу одржаном у московском клубу „Нови век“ су присуствовали многи домаћи и страни новинари, политичари, пословни људи и особе других занимања. Путин је с почетка, пишу Шон и Кајлан, говорио о Русији. О поверењу руског народа у владу, као и о подршци коју он ужива.

Међутим, нешто касније се позабавио и питањем руско-америчких односа. Изразивши незадовољство што Сједињене Државе планирају да изграде противракетни штит у Европи (који Русија види као потенцијално офанзивно оружје против ње), Путин је рекао да „Вашингтон односе са Москвом одржава само зато што зна да је Русија једина земља која може да уништи Америку за пола сата, или чак мање“.

Напиши коментар