Свет

Путин: Дошло је време да се отарасимо зависности од долара

Дошло је време да се постепено отарасимо зависности од долара, те пређемо на обрачуне у националним валутама, нарочито у светлу потписаних с Кином уговора у вредности више стотина милијарди долара.

putin_kina

Русија и Кина су усмерене на ширу употребу рубље и јуана у узајамним обрачунима, – изјавио је председник Русије Владимир Путин током недавног самита АПЕС у Пекингу. Руски лидер је подсетио да се погодбе за рубље и јуане већ остварују.

Обрачуни у националним валутама су перспективни правац наше сарадње. Он ће омогућити ширење билатералне трговине и пружити битан утицај на светска тржишта – и финансијска, и енергетска. Данас разматрамо варијанту улажења кинеских партнера у једну од крупних екстрактивних руских компанија.

Реч је о преузимању од стране Кинеске националне нафтогасне корпорације 10% удела у Ванкорском налазишту. Тај нафтогасни кластер на северу Сибира обухвата 4 крупна налазишта, чије се укупне залихе процењују од 500 млн тона нафте и гасног кондензата, а поред тога и 182 млрд кубика гаса. Планира се годишње вађење од 50 млн тона до 2020. године. Према проценама стручњака Кинеске националне нафтогасне корпорације, 10% Ванкора ће коштати отприлике 1,5 млрд долара, изгледа да ће се то платити у јуанима.

Према процени Путина, прелаз Русије и Кине на опширне обрачуне у националним валутама објективно ће водити смањењу утицаја америчког долара, што није лоше за светску економију, уверен је потпредседник Руског савеза индустријалаца и предузиматеља Александар Муричев.

Дошло је време да се постепено отарасимо зависности од долара, те пређемо на обрачуне у националним валутама, нарочито у светлу потписаних с Кином уговора у вредности више стотина млрд долара. Дистанцирајући се од долара, дајемо неки знак светском финансијском тржишту да су наше валуте спремне да пруже долару достојну конкуренцију.

Према мишљењу шефа ВТБ Андреја Костина, ради закључивања погодаба у националним валутама Русија и Кина имају све основе, те су већ блиси прелазу на такав систем. У вези са тиме подсећамо да се већ у току неколико година на Московској и Шангајској берзама одржавају трговине у пару рубља-јуан. Експерти прогнозирају даљи раст обима трговине у кинеским јуанима на ММВБ све до 1,3-2 млрд јуана у току наредних 6 месеци.

 

Извор: Глас Русије

Коментари (1)

  1. vitez каже:

    Objektvino govoreci nacionalne valute Kine i Rusije rublja i juan su sigurno objektivno jace jer prikazuju stvarnu vrednost ekonomija Rusije i Kine ,drugim recima njihove pasive u sirovinama same zemlje a sigurno su procene velike ako Rusija samo ima 100 miljardi barela nafte bez novih nalazista , a pola miljarde barela prodaje godisnje po barelu od 120 $ jos uvek $ vise nece biti koliko to bogastvo vredi. Imamo 2,5 biljarde dolara vrednost ruske nafte. Naravno ovde nije dodana vrednost gasa u Rusiji te sirovine zemlja sume voda najvece zemlje sveta. Sigurno da Rusija od prodaje nafte mogla bi ziveti narednih 200 godina tj i vise ako prodaje kao dosad pola miljarde barela no sama zarada od nafte i njeno povecanje i buducnost u kojoj ce populacija biti dvostruka nisu dovoljni za odrzanje gospodarskog rasta od sadasnjih 750 miljardi godisnje. Sigurno da nove tehnologije prvenstveno zapadu pai Rusiji osiguravaju buducnost ALI IH NE VIDIMO NA VIDIKU JOS UVEK.OVI SUKOBI NECE RESITI ZAPADU NI RUSIJI U BUDUCNOSTI PROBLEM ENERGIJE

Напиши коментар