Видео галерија, Досије

Протест ЈСО (ВИДЕО)

Хапшењем браће Бановић 8. новембра 2001. године, продаваца на локалној пијаци у Обреновцу, који су од стране власти припадницима Јединице представљени као „опасни, наоружани, криминалци спремни на све“, да би убрзо потом били пребачени у Хаг, иако је Јединици обећано од стране нове власти да то ЈСО неће радити, резултирало је прво незадовољством, а затим и протестом припадника ЈСО.

ЈСО се 9. новембра затворила у свом центру у Кули, препречивши улаз у центар са два транспортера. Сви припадници су били повучени са дужности. Почеле су провокације према Јединици. Послат је одред жандармерије из Новог Сада да опколи центар ЈСО. Чекали су у заседама. Са зољама… Из унутрашњости Србије су ка Београду кретали аутобуси пуни полиције, појачања против нас. Све се то тек касније сазнало… Авиони војске су даноноћно надлетали Центар ЈСО, повремено обрушавајући се као да ће да дејствују по Центру. Ситуација је била доведена до усијања.

Видевши да овај начин протеста никуда не води, 12. новембра 2001. године у Београду, припадници Јединице су делинично блокирали својим Хамерима пут код хотела “Интерконтинентал” у знак протеста због хапшења браће Бановић. Обучени у своје радне униформе, без фантомки и са црвеним береткама на глави, припадници Јединице су први пут показали своја лица, показујући колико су сви они сасвим обични људи, који имају своје животе, бриге, породице… Да нису никаква чудовишта, убице и слично…

Све се смирило на тај начин што је тадашњи министар полиције Душан Михајловић изјавио да су припадници ЈСО у праву, Горан Петровић тадашњи начелник Ресора Државне Безбедности смењен, а ЈСО изашла из састава РДБ-а и прешла под полицију. Протест је прекинут 14. новембра.

Злочиначко удружење ДОС је 2011. године, по приватној тужби, подигло оптужнице против седморице припадника ЈСО за наводну оружану побуну. Оптужени су командант ЈСО Милорад Улемек Легија и помоћник команданта ЈСО Звездан Јовановић, као и официри јединице Драгослав Крсмановић, Веселин Лечић, Драгиша Радић, Владимир Потић и Мића Петраковић.

Након вишегодишње фарсе и јефтине политичке представе, сви припадници ЈСО су ослобођени оптужби за такозвану оружану побуну 13. јуна 2018. године, а годину дана касније Апелациони суд је потврдио ослобађајућу пресуду.

Председавајући судског већа Драгомир Јерасимовић је рекао да је ослобађајућа пресуда донета после детаљног увида у материјалне доказе и исказе сведока на основу којих је закључено да није реч о побуни, већ о протесту.

Он се позвао и на стенограм са седница владе којима је председавао премијер Зоран Ђинђић, на којима је констатовано да није била угрожена безбедност државе и да се на њима коришћена реч протест, а не побуна.

У прилог својој пресуди, он је казао да влада није прогласила ванредно стање и да службе безбедности нису стављене у борбену готовост. Јерасимовић је казао и да није била угрожена безбедност грађана, о чему сведоче забележени видео-материјали.

У детаљном образложењу одлуке Апелационог суда, које је објављено на његовом сајту, наводи се да је првостепени суд правилно поступио када је окривљене ослободио од оптужбе да су извршили кривично дело оружана побуна, с обзиром на то да изведеним доказима у току овог кривицног поступка није утврђено да су окривљени учинили то кривично дело.

„До оваквог закључка првостепени суд је дошао правилном оценом изведених доказа, цењених како појединачно, тако и у њиховој међусобној повезаности, те је у склопу одбране окривљених, дао за своје чињеницно-правне закључке довољне, јасне и аргументоване разлоге, које у свему као правилне прихвата и Апелациони суд”, наводи се у обраложењу.

Током суђења оптужени припадници ЈСО су доказали да је била реч о протесту, а не о побуни.

ЖИВЕЛА СРБИЈА! ЖИВЕЛА ЈЕДИНИЦА!

Коментари (1)

  1. Luka каже:

    Trebali ste da pohvatate ta “demokratska” govna i da ih sve zatvorite i vi onda lepo na vlast.Kakva demokratija i politika.Samo mi nije jasno sto ste dopustili da vas rasture ovi izdajnici.Kakav bre zakon,to ni oni nepostuju.

Напиши коментар