Република Српска

Преминуо генерал Воjске Републике Српске Mилан Гверо

Некадашњи помоћник команданта Воjске Републике Српске (ВРС) генерал Mилан Гверо, кога jе Хашки трибунал осудио на пет година затвора, преминуо jе на Воjномедицинскоj академиjи у Београду, рекао jе данас Танјугу његов бранилац Драган Kрговић.

Генерал Гверо (76) jе преминуо jуче после подне, од последица ампутациjе ноге, прецизирао jе Kрговић.

Портпаролка Хашког трибунала Mагдалена Спалињска изjавила jе Танјугу да таj суд нема никаквих званичних информациjа о смрти генерала Гвера.

Хашки трибунал jе 2010. године осудио Гвера на казну од пет година затвора због прогона и присилног премештања муслимана у Сребреници, а ослободио га низа других тешких оптужби, подсетио jе његов адвокат.

Гверо се предао Tрибуналу 2005. године, а осуђен jе заjедно са jош шест високих воjних и полициjских званичника Републике Српске.

Био jе и заменик некадашњег министра одбране Србиjе Mарка Неговановића. Жалбено веће jе средином jануара ове године одбацило захтев одбране за обуставу поступка по жалби тужилаштва у случаjу генерала Гвера, закључивши да се он “довољно опоравио од можданог удара и да може да прати и схвати ток жалбеног поступка и његове последице”.

Жалбена расправа у предмету “Поповић и други”, у коjем се судило и генералу Гверу, требало би да буде одржана средином ове године.

Генерал Гверо jе у периоду на коjи се односи оптужница био помоћник команданта Главног штаба Воjске Републике Српске (ВРС) за морал, правна и верска питања. Првостепена пресуда изречена jе у jуну 2010. и Гверо jе убрзо након тога пуштен на слободу, будући да jе у притвору издржао више од две трећине изречене казне. Tужилаштво се жалило на пресуду.

Oбрана jе тражила да се поступак обустави, након што jе Гверо у августу 2010. претрпео мождани удар. Поступак jе био привремено обустављен, до закључења извештаjа неуролога и неуропсихиjата коjе jе именовао Tрибунал.

Портпарол трибунала Mагдалена Спалињска саопштила jе 16. jануара да jе донесена одлука да се жалбени поступак против Гвера настави, jер jе закључено да се он “довољно опоравио од претрпљеног можданог удара да може да учествуjе у жалбеном поступку без угрожавања његових права”.

Коментари (1)

  1. borac каже:

    Slava mu !
    ps: ’91…njega sam sacekao na Slunju…;)

Напиши коментар