Српске службе

Полиција добија нове униформе

Предвиђено је да нове униформе буду скројене по узору на европске и америчке моделе. Уместо шапки уводе се качкети, женама обавезне сукње, а на значкама ће четири слова С заменити грб са двоглавим орлом

Садашње униформе су неадекватне и лошег су квалитета

Српски полицајци ускоро ће добити нове, модерне и по европским стандардима скројене униформе.

Полицајци ће, како сазнаје лист, имати и потпуно нове значке и ознаке на униформи. Према предлогу који стиже из врха МУП, нову одећу и обућу полицајци ће набавлајти у посебним бутицима.

Биће, како се додаје, утврђени строги стандарди квалитета, врсте и боје материјала од кога ће се израђивати униформе. На основу тоге биће расписан тендер на који се могу пријавити све компаније заинтересоване за овај посао.

– Замена одеће за 24.000 униформисаних полицајаца коштаће, у првом турнусу, око 10 милиона евра. Планирано је да сваки полицајац годишњедобије по четири комплета униформе, дв алетња и два зимска – објашњава саговорник листа из врха МУП.

Тако ће полицајци у Србији имати комплетно нову одећу, од веша, чарапа, кошуља и јакни па до капа.

– Униформа ће бити скројена по узору на европске и америчке моделе. Јакне су модерне попут “спитфајерки”, панталоне су од памучног терморегулационог материјала, с великим џеповима, џемпери ће имати рол-крагне, а подразумеваће се и термо-веш. Полицајци ће носити качкете уместо шапки. Оне остају само као део свечане униформе – прича саговорник.

Занимљиво је да се за жене уводе сукње које ће бити део редовне униформе. Саобраћајни полицајци ће имати флуоресцентне ознаке на униформама. Сви полицајци ће добити нове значке и ознаке, на којима ће уместо четири слова С бити грб са двоглавим орлом.

Посебно је занимљиво то што се униформе неће делити, већ продавати у специјализованим продавницама. Идеја је да сваки полицајац уз плату добије и новац за куповину униформи. На тај начин, објашњава саговорник, смањила би се корупција и могуће малверзације. Сличан сервис има и Немачка.

ОВДЕ можете погледати прдлог новог правилника о изгледу униформа и ознака полицијских службеника.

Коментари (2)

  1. Филозоф каже:

    Страшно 🙁

  2. Pera каже:

    Narod je izmislio cetiri slova s, to ne postoji!
    To cu cetiri ocila…koliko ja znam.

Напиши коментар