Србија

Оптужница против Тадића

Бивши начелник Управе за безбедност Војске Србије и Црне Горе наредне седмице ће поднети оптужницу Првом основном суду у Београду против бившег министра одбране Бориса Тадића због незаконитог пензионисања 2003. током акције “Сабља”

Генерал у пензији Ацо Томић поднеће оптужницу против некадашњег министра одбране Бориса Тадића због незаконитог пензионисања 2003.

Бивши начелник Управе за безбедност Војске Србије и Црне Горе Ацо Томић наредне седмице ће поднети оптужницу Првом основном суду у Београду против бившег министра одбране Бориса Тадића због незаконитог пензионисања 2003. током акције “Сабља”, изјавио је Томићев адвокат Горан Петронијевић.

Он сматра да су испуњени услови за оптужницу, подсећајући да том случају у априлу прети апсолутна застарелост.

Суд може да усвоји оптужни предлог Томића и закаже суђење, а може и да га одбије или одбаци из неких процесних разлога и врати на истражне радње.

Оптужни предлог Томић ће поднети као суспидијарни, тј. оштећени као тужилац, јер је јавно тужилаштво раније нашло да нема кривичног дела у Тадићевим радњама.

Петронијевић је рекао да је данас истражни судија саслушао генерала у пензији Бранка Кргу.

“Крга је потврдио наше наводе да је Тадић незаконито пензионисао Томића како би омогућио цивилним властима да га ухапсе у акцији ‘Сабља’, иако нису имали ингеренције за то, јер је Томић био војно лице”, навео је адвокат.

Према речима Петронијевића, Крга је пред истражним судијом изјавио да је упозорио тадашњег министра одбране да таква одлука није у његовој надлежности, већ Врховног савета одбране и председника државе, али да му је Тадић на то одговорио да ништа не брине.

Крга је испричао да је телефонирао и тадашњим министрима полиције и правде Душану Михајловићу и Владану Батићу и да их је упозорио да не могу да хапсе војно лице, навео је Петронијевић, који је присуствовао саслушању као Томићев пуномоћник.

Пензионисани генерал Томић терети Тадића да је као министар одбране починио злоупотребу положаја, јер је његовом одлуком пензионисан због неоснованог хапшења у акцији “Сабља”.

Томићевом тужбом били су обухваћени и некадашњи министар полиције Душан Михајловић, шеф Бироа за информисање Владе Србије Владимир Беба Поповић и начелник Генералштаба Бранко Крга, али су оптужбе против њих застареле.

Генерал је у тужби навео да су га бивши тужени функционери неосновано повезали са “земунским кланом” и ухапсили супротно прописима, због чега је провео сто дана у притвору.

Тадић је саслушан 25. јануара пред истражним судијом Првог основног суда у Београду по захтеву за спровођење истраге, који је против њега поднео Томић, пошто је тужилаштво нашло да нема места кривичном гоњењу.

Након получасовног саслушања, Тадић је новинарима испред Палате правде рекао да и даље сматра да је исправно поступио када је пензионисао Томића.

Због неоснованог боравка у притвору Томићу је касније исплаћена материјална одштета од око три милиона динара.

 

Извор: Курир

Коментари (2)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Министар војни и вајни који ни војску није служио, манкурт маршалкиње Соње Лихт!Господо, да ли је он ,пре свега, урачунљива особа?

  2. Aleksandar каже:

    Moja losa kopija je morala tako da radi.Stacete kada je losa kopija.Bilo je tusvega ja to licno znam,jer sam i ja komandovao.Ali kako tako dobro se bio snasao i odradio posao.Ali vidise da nije bio toliko vest,koje tek posle stekao na jedna nacin kada kupuje zanat od strucnjaka.I to nema nikavog cudznja sto menelicno neuzbudzuje uopste i sveostalo.Jer ja se licno pridrzavo postojeceg ustva i rada u to doba.Doizglasavanja zakona o predsedniku Republike mada je i tada krsen clna i zakona u tom smislu.Pogotvo ustava tacaka 18 i sveostalo.Ali blo jeipak zajednicki rad dobra nemogu da se zalim i dakukam.

Напиши коментар