Србија

Оцаринили празан пакет

Уместо таблет-рачунара послатог из Чикага, Марија Самац из Куле добила картонску кутију

Кула – Уместо таблет-рачунара, послатог из САД, породица Самац из Куле добила је пре неки дан празну картонску кутију, облепљену жутом траком, што би требало да значи да је пошиљка прошла уобичајену царинску процедуру. Пакет је оцарињен у Београду и, преко Новог Сада и Сомбора, стигао до примаоца – али без уређаја!?

Пошто је пошиљка била адресирана на Марију Самац, преузела ју је на поштанском шалтеру, а када је стигла кући учинила јој се необично лаком. Не отварајући је, одмах се вратила у Пошту. Ту је, у присуству службеника, пакет отворен, али на обострано запрепашћење у њему није било ничега.

– Таблет-компјутер послао је из Чикага мој син Мирослав, брату Николи за рођендан. Не могу да верујем како наши цариници приликом прегледа нису приметили да је кутија празна. Како је наведено у њиховом извештају, пошиљка је измерена и установљено је да тежи свега 460 грама. Претходно су морали да отворе пакет и да се увере у његов садржај. Ако су већ видели да нема наведеног уређаја, требало је да интервенишу код оних од којих је пошиљка стигла у Београд – с огорчењем прича Марија.

И контролор у кулској Пошти Рада Јањић каже да није јасно како на царини нису реаговали када су установили да је кутија празна. Јер, додаје, жута трака на њој је доказ да је отварана, а и на декларацији је наведено да је у пошиљки „таблет пи-си“. – Прописи су такви да је пошиљка без наведеног садржаја морала да стигне на крајњу адресу са царинским записником да недостаје оно што је послато. У овом случају то се није десило. А занимљиво је да је, баш пре неки дан, са царине овде стигао пакет веће тежине него што је пошиљалац назначио, али и са уредним записником о томе – наводе у кулској Пошти.

Маријин супруг Перица Самац контактирао је царинике у Београду, али му је, вели, речено да ће се „намучити тражећи таблет, и никада га неће наћи“. Ипак, породица Самац не одустаје, неће, кажу, олако прећи преко свега, јер крађа пошиљке из иностранства, што је у овом случају очигледно, могла би да постане пракса, а да за то нико не одговара.

У међувремену, Марија Самац је, по препоруци поштанских службеника, поднела одштетни захтев од тридесет хиљада динара који ће јој, верује, без проблема бити усвојен. Међутим, остаће горчина због нечије аљкавости и похлепе, чему је, свесна је ова Куљанка, тешко ући у траг.

Појели бомбоне из пакета

Да је у питању крађа, у то не треба сумњати, а царниници су баш вешти у томе. Једна читатељка се јавила и и испричала своје искуство: „Од послатих чоколадних бомбона за рођендан детета, нашла сам само омотаче, а они бомбоне лепо појели. Па, барем да су онда и омотаче бацили… Људи немају више савести и поштења“ – каже огорчена читатељка.

Коментари (2)

 1. marko каже:

  cuo sam da ima jedan govnar tu u posti u ns kod mene koji isto tako maznjava…ako mi mazne jednom kosti cu mu polomiti! ali ozbiljno,govnari su teski!

 2. Marko каже:

  Kod nas to postaje sve veca Praksa
  “PAKETI SE KRADU”

  A sada kada je i PayPal zaziveo u Srbiji kradje Drzave (carina spada u drzavni organ) ce biti sve vece

  na sta smo vec nazalost mi odavno navikli

  Licno vec godinama narucujem robu preko ebay-a i nekih jos sajtova i od 10 paketa bar 2 komada obavezno ne stigne

  primer naruceno 5 paketa proslo je 50 dana jos ni jedan nije stigao i naravno nikada nece 100% kradja

  Jedan od nacina kako da se zastiti od Drzavne kradje

  Svaku robu koju narucite trazite broj za pracenje za pakete do 2KG to kosta oko 2$…itd

  Pakete otvarajte u prisustvu Postara kada vam donese isti – skalper u ruke cim postar zazvoni 30sekundi otvorite paket i pogledate sta je unutra

  ili preuzimate paket u posti gde vam je procedura identicna otvaranje na licu mesta da se vidi sadrzaj

  pa kada se bude pojavilo par hiljda ljudi kao Маријa Самац i bube trazilo odstetu doci ce im iz D.. u glavu

  Inace svaka cast Мариji Самац na pametnom razmisljanju i ne otvaranju paketa

Напиши коментар