Република Српска

Обиљежено 25 година Друге оклопне, Зворничке и Кнежевске бригаде ВРС (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је данас обиљежено 25 година од оснивања Друге оклопне бригаде Војске Републике Српске


Кампус – помен / Фото: РТРС

У Спомен-соби, у студентском кампусу, служен је парастос за 87 погинулих бораца ове бригаде, а цвијеће је положено на Спомен-обиљежје погинулим припадницима Војске Републике Српске и споменик првог команданта бригаде генерала Славка Лисице.

Вијенце и цвијеће су на бањалучком гробљу Свети Пантелија положили ратни команданти Друге оклопне бригаде ВРС Борислав Којић и Мико Шкорић, као и генерал Оружаних снага БиХ Мирко Тепшић.

– Ми смо у биткама које смо водили од пробоја Коридора премјештени у Оперативну групу Добој, гдје смо у одбрани града Добоја и Теслића имали доста погинулих и рањених – рекао је Шкорић.


Бањалука, студентски кампус- Обиљежавање 25 година Друге оклопне ВРС / Фото: РТРС

– У Другој оклопној бригади били су све млади људи који су крајњим жртвовањем учинили све да нам буде боље, а јесте нам боље, јер је рат једна од најгорих ситуација у којој човјек може да се нађе. Дочекалио смо слободу, имамо нашу Републику Српску – рекао је Којић.

Бригада је основана 10. јуна 1992. године на Мањачи код Бањалуке и на ратишту је била активна до новембра 1995. Најважнија операција у којима је учествовала Друга оклопна је “Коридор 92”, а дали су велики допринос и одбрани и стабилизовању фронта у Добоју, као и на дервентском и возућком ратишту.

Друга оклопна бригада формирана је од људства и борбене технике Школског центра оклопних и механизованих јединица ЈНА “Петар Драпшин” Бањалука. Бригада је за своје заслуге у одбрамбено-отаџбинском рату одликована Медаљом Петар Мркоњић.

Данас је обиљежена и 25. годишњица формирања Зворничке бригаде. Тим поводом на Централном споменику борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату служен је помен и положени су вијенци.

Предсједник Предсједништва Борачке организације града Зворника Миодраг Павловић рекао је да је ова бригада ратовала на цијелом подручју Републике Српске, те да је два пута одликована Оредном Немањића за ратне заслуге и стварање слободе на овим просторима.

– Зворничка бригада сигурно је правила темеље Републике Српске од Требиња до Новог Града, јер није ратовала само на подручју Зворника него широм Републике Српске – рекао је Павловић.

Командант Зворничке бригаде генерал Винко Пандуревић нагласио рекао је да ова бригада храбро ратовала и бранила стратешки важна подручја за цијелу Републику Српску.

– Веома је важно истаћи да је неопходно јединство Борачке организације Републике Српске, припадника Зворничке и осталих бригада да заједно са властима Републике Српске граде стабилну, економски напреднију и социјално праведнију Републику Српску, јер само таква може бити мајка свих бораца – истакао је Пандуревић.

У току одбрамбено-отаџбинског рата Зворничка бригада имала је 538 погинулих бораца, 32 су нестала, док је 1.800 рањено, од којих је 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

Данас је у Кнежеву, полагањем вијенаца и цвијећа у Спомен-соби Лаке кнежевске бригаде Војске Републике Српске, обиљежено 25 година од формирања ове јединице, која је током рата имала 19 погинулих и већи број рањених бораца.

Вијенце и цвијеће су положили први командант бригаде Маринко Ћелић, њени припадници, породице палих бораца ове бригаде и других јединица, као и представници локалне власти. У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Кнежеву раније је служен парастос за све погинуле борце ове бригаде и Кнежева.

 

РТРС

Напиши коментар