Република Српска

Обиљежена годишњица смрти Белог Вука – Срђана Кнежевића (ВИДЕО)

Демобилисани припадници јединице Војске РС „Бели вукови“ и чланови и пријатељи породице Кнежевић положили су цвијеће и прислужили свијеће и на гробу Белог Вука у његовом родном селу Тврдимић на 18. годишњицу убиства њиховог ратног команданта Срђана Кнежевића.

Пале: Срђан Кнежевић / Фото: РТРС
Пале: Срђан Кнежевић / Фото: РТРС

Срђан Кнежевић у рату је је био неустрашив борац. У миру, као замјеник начелника ЦЈБ Српско Сарајево, био је бескомпромисни борац против криминала и корупције што га је, мишљење је многих, коштало живота.

“Не могу да схватим да се убице и криминалци шећу Републиком Српском, оном за коју се борио Командант. Они се шећу слободно, а Он је под земљом. Не могу да схватим да је то могуће у данашњем веремену”, рекао је предсједник Удружења Бели вукови Јанко Шешлија.

Непосредно након убиства Срђана Кнежевића ухапшена су шесторица Паљана, међу њима и бивши тјелохранитељи Радована Караџића. Окружни суд Српско Сарајево 1999. године их је ослободио, а ослобађајућу пресуду потврђује Врховни суд Републике Српске. Предмет је потом пребачен у Тужилаштво БиХ које никада није демантовало сумње да су нестали кључни докази из списа о убиству Срђана Кнежевића.

Немања Кнежевић, син покојног Срђана, каже да за ових 18 година нико из правосудних институција није обавијестио породицу у којој је фази истрага.

“Сви знају за мог оца колико је био поштен , да се борио за ову земљу, за мене и моју дјецу и сву дјецу Републике Српске”, каже Немања.

Неразјашњено убиство Срђана Кнежевића, али и Ристе Југовића и Жељка Марковића фактурише се струтктурама које су тада биле на власти у РС, сматра Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

“Они који знају ко је наредио и ко је извршио та убиства то користе као методу притиска на политичке субјекте да свој посао раде онако како одговара дијелу међународне заједнице или неким другим политичким субјектима у БиХ”, истиче Кошарац.

Срђан Кнежевић убијен је 7. августа 1998. године, с леђа испред улаза у зграду у којој је становао у центру Пала. Био је командант специјалне једнице “Бели вукови” која је изазивала страхопоштавање непријатеља. Име су добили по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници, коју само вукови могу да преживе.

 

РТРС

Напиши коментар