Република Српска

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске (ВИДЕО)

Парастосом за 23.184 погинулих бораца и за цивилне жртве у одбрамбено-отаџбинском рату у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је почело обиљежавање Дана Војске Републике Српске.

076915
Парастос за погинуле борце и цивилне жртве / Фото: РТРС

Парастосу су присуствовали припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и представници невладиних организација проистеклих из одбрамено-отаџбинског рата.

Код спомен-обиљежја на бањалучком гробљу “Свети Пантелија” данас су положени вијенци за 23.184 погинула борца Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић истакао је да не смије бити заборављен допринос Војске у стварању Републике Српске.

“Формирање Војске Републике Српске било је гарант да ће српски народ опстати у БиХ”, рекао је Стевандић новинарима, након полагања вијенаца.

Он је оцијенио да је Република Српска гарант опстанка српског народа.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић каже да је Војска Републике Српске била храбра и пожртвована војна формација чији је циљ био одбрана српског народа и вјековних огњишта.

“Због тога је потребно његовати и присјећати се тешке борбе српског народа за стварање Републике Српске и одбрану вјековних огњишта”, рекао је Савановић.

Он је нагласио да је због херојске борбе српског народа потребно чувати Републику Српску и храбро се суочавати са свим изазовима.

076917
Парастос у Храму Христа Спаситељa / Фото: РТРС

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је потребно његовати традицију Војске Републике Српске која је дала немјерљив допринос у стварању Српске.

“У тој херојској борби погинуло је више од 23.000 припадника Војске Републике Српске, која је успјела сачувати вјековна огњишта и српски народ на простору БиХ”, навео је Савчић.

Он је подсјетио да је Војска Републике Српске посљедња оружана формација која је формирана на простору БиХ.

“Бошњаци и Хрвати имали су формиране паравојне формације већ у августу 1990. године што је јасно говорило о њиховим намјерама”, додао је Савчић.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић честитао је Дан Војске Републике Српске свим грађанима Српске, оцијенивши да је Војска Српске дала немјерљив допринос у одбрани вјековних српских огњишта и то не смије бити заборављено.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, делегација Народне скупштине Републике Српске, министри у Влади Српске, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, представници институција БиХ и Оружаних снага БиХ, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенце данас није положила делагација Републичке организације породица  заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Представници ове организације навели су да то нису учинили јер су незадовољни протоколом полагања вијенаца према коме је требало да вијенце положе као десета делагација од предвиђених једанаест.

Војска Српске формирана је одлуком Народне скупштине Републике Српске 12. маја 1992. године као израз потребе за одбраном српског становништва и простора од агресије других.

 

РТРС/СРНА

Напиши коментар