Република Српска

Обиљежавање Дана војске и бораца Републике Српске

На гробљу „Свети Пантелија“ у Бањалуци јуче су поводом Дана војске и бораца Републике Српске положени вијенци на спомен-плочу погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

dan-vojske-republike-srpske

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, делегације Народне скупштине, Владе и Вијећа народа Републике Српске.

Предсједник Српске је изјавио да данашња борба Републике Српске мора бити борба за јачање њене аутономије, да би грађани потпуно уживали у слободи коју имају у Српској, а коју су, прије свега, подарили борци Војске Републике Српске и народ који је стајао иза ове војске, посебно они који су дали живот за Републику.

– Према њима морамо да будемо обавезни јер су гинули са потпуним увјерењем да ће њихова жртва бити одбрана слободе српског народа на овим просторима и других грађана који овдје живе – рекао је Додик након што је положио вијенац на гробље “Свети Пантелија”.

Подсјетио да је Војска РС била међу посљедњим формираним одбрамбеним снагама и да се славно борила за одбрану српског народа, стварање и јачање Републике Српске која је већ тада политичким одлукама била формирана.

– Да није било Војске Републике Српске не бисмо данас уживали слободу коју имамо. Република Српска је потпуно слободна и са политичким статусом који јој је дат у Дејтонском споразуму, онако како је написано, никада није била незадовољна -, истакао је Додик.

Нагласио је да би Српска била задовољна када би јој биле враћене надлежности које су јој отете “насиљем високих представника и подршком међународне заједнице”, а који су девастирали позицију Републике Српске.

Додик је нагласио да обиљежавање Дана Војске Републике Српске, у години када се обиљежава и 70 година од побједе над фашизмом, српски народ чини посебно поносним.

– Борба Војске Републике Српске у сваком случају може бити дио континуитета те борбе коју је српски народ водио на овим просторима за своју слободу и за слободу земље у којој живи – рекао је Додик.

Он је навео да је Република Српска као приоритет увијек стављала борбу за статус оних који су учествовали у рату, те да је и изнад материјалних могућности чинила све да борцима и другима из борачке популације омогући стабилност, посебно изградњом стамбених објеката.

– Наравно да морамо да се усмјеримо на неке друге статусе. Основни проблем је запошљавање свих људи, а тиме и демобилисаних бораца – рекао је Додик.

Он је додао да су многа права уведена од 2006. године, а која раније нису постојала, те да је то учињено у тешким економским условима.

– Ниједно право није укинуто и немамо ни намјеру да то чинимо – истакао је Додик.

Он је навео да је увијек постојала потреба да Борачка организација утврди ко је борац прве, а ко осталих категорија, те да је ситуација таква да више људи прима одређена права него што је било бораца у рату.

– То је нешто што мора да ријеши борачка организација, то не може да ријеши државни орган. Борачка организација не може само нама да испоствља захтјеве, а да не рашчисти односе у томе – поручио је Додик и навео да то треба бити синхронизована акција Борачке организације, републичких и општинских органа, и закључио, да су олако дата права онима који та права не заслужују угрозила позицију оних који та права заслужују.

Лукач: Војска значајан чинилац за све у Српској 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је Војска Републике Српске за све у Српској веома битан чинилац.

“У задњим ратним и послијератним дешавањима увијек је овај сегмент војске који је остао у овом облику нама у Републици Српској изузетно битан”, рекао је Лукач данас новинарима у бањалучкој Касарни “Козара”.

Лукач је рекао да МУП даје максималан значај свим погинулим припадницима Војске Републике Српске и свима који се и даље налазе у редовима војске.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадир Недељко Копуз изјавио је да је Војска Српске имала изузетан значај у судбоносним временима, јер је заштитила српски народ и помогла стварању Републике Српске.

Копуз је рекао да Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук данас баштини традицију Војске Српске и српског народа, јер постоје законски оквири који пружају ту могућност.

Он је потврдио да ће данас на централној свечаности обиљежавања 23 године од формирања Војске Републике Српске и 10 година од постојања Трећег пука у Касарни “Козара” бити истакнута застава Републике Српске, ратне заставе бригада Војске Републике Српске, те обиљежја БиХ.

Вијенце су положили и изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Огњен Тадић, конзул Србије у Републици Српске, као и делегације генерала Војске Републике Српске.

Вијенце су положиле делегације републичке Организације породица погинулих, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Министарства одбране БиХ, Оружаних снага БиХ и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, града Бањалука, СУБНОР-а и удружења војних старјешина Републике Српске.

dan-vojske-republike-srpske-polaganje-vijenaca

Савановић: Немјерљив допринос Војске у одбрани Српске

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић изјавио је да је Војска Републике Српске дала немјерљив допринос у одбрани српске територије. Савановић је навео да је 215.621 борац Војске Српске бранио око 2,5 хиљаде километара границе.

– Нажалост, погинуло је 23.184 борца и то говори о тежини ситуације и напору који је српска војска уложила у одбрани нашег простора и породица – рекао је Савановић, након полагања вијенаца на гробљу Свети Пантелија.

Он је подсјетио да је Војска Републике Српске настала из потребе српског народа за одбраном.

– Поучени искуством из историје, политичко и војно руководство се организовало и на вријеме формирало Војску Републике Српске – нагласио је Савановић.

Он је указао да се на овим просторима увијек борило за слободу и да слобода ни данас није константа, те је с тога треба чувати.

– Нажалост, живимо у сложеним условима када је ријеч о политичкој сигурности у БиХ и региону и то нас мора чинити додатно мобилним да препознамо све који хоће да руше слободу и јединство – рекао је министар.

Он је оцијенио да је положај бораца, али и цјелокупног становништва данас тежак, што је посљедица рата и лоше приватизације. Нагласио је да само економским јачањем, што подразумијева производњу, инвестиције, запошљавање, могу бити обезбијеђена средства која ће побољшати статус борачких и свих других социјалних категорија.

Служен парастос у Храму Христа Спаситеља

Служењем парастоса погинулим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци почело је обиљежавање Дана војске и бораца Републике Српске.

Парастос је служило свештенство Епархије бањалучке, а присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, те представници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и борачких организација.

Централна свечаност обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука биће одржана 12. маја у касарни “Козара”, са почетком у 11.00 часова. Свечаност ће бити организована поводом обиљежавања 23 године од формирања Војске Републике Српске и 10 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Коментари (1)

  1. slavko каже:

    svaka nacija prica svoj jezik a srbija dva srpsko hrvatski cirilica i latinica i saobracajne table cirilici i latinici pise zasto to

Напиши коментар