Република Српска

Обиљежавање Дана Првог и Другог крајишког корпуса

У оквиру обиљежавања Дана Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске, у Цркви Светих великомученика јасеновачких у бањалучкој касарни „Козара“ данас је служен парастос погинулим борцима ВРС, након чега су положени вијенци на спомен-плочу.

Помен је служило свештенство Епархије бањалучке.

Вијенце на спомен-плочу погинулим припадницима ВРС положили су изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Велимир Сакан, те у име Владе Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

Вијенце су положили и делегације Борачке организације Републике Српске, команданата Првог и Другог крајишког корпуса, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Удружења пензионера ВРС, града Приједора, бањалучке Борачке организације, чланови породица погинулих припадника ВРС и бројни грађани.


Савановић на обиљежавању дана 1. и 2. Крајисшког корпуса / Фото: СРНА

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић поручио је да је Војска Републике Српске заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова створила Републику Српску и одбранила српски народ на вјековним огњиштима.

– Република Српска је дјело Првог и Другог крајишког корпуса и других корпуса заједно са МУП-ом Српске – рекао је Милетић, обраћајући се у бањалучкој касарни Козара, поводом обиљежавања Дана Првог и Другог крајишког корпуса ВРС.

Он је рекао да БОРС, заједно са Владом Републике Српске, настоји да олакша живот борцима ВРС путем разних пројеката, законских норми и подзаконских акта.

Вршилац дужности команданта Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, пуковник Милан Радојчић рекао је у обраћању да је Први крајишки корпус ВРС био највећа организацијско формацијска структура ВРС у људству, техници и по борбеној готовости.

– Први крајишки корпус имао је више од 100.000 војника, те више од 7.000 жртава и 30.000 рањених. Држао је више од 1.000 километара линије фронта, док је током цијелог рата корпусом комадовао генерал Момир Талић – истакао је Радојчић.

Начелник штаба Првог крајишког корпуса, генерал-потпуковник ВРС у пензији Бошко Келечевић рекао је да је овај корпус чинио више од 60 одсто укупног броја припадника ВРС и држао је под контролом територије Републике Српске.

Он је додао да је овај корпус бројао више од 127.000 војника те да је под командом генерала Талића извео операцију Коридор, чиме је спасена Република Српска.

Начелник службе безбједности Другог крајишког корпуса, пуковник у пензији Микајло Митровић рекао је да је овај корпус формиран на основу наредбе команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића на сјеверопазадном дијелу Републике Српске.

– Корпус је успјешно обављао одбрамбене задатке током 1992. и 1993. године све до краја 1994. године када је дошло до пада Купреса и 1995. године током пада бивше Републике Српске Крајине – истакао је Митровић.

Први крајишки корпус дао је огроман допринос стварању Републике Српске. Био је синоним за оперативну и борбену спремност и највећи оперативни састав ВРС, који је имао и највећу зону одговорности.

Овај корпус у рату је чинио 60 одсто ВРС, једно вријеме је имао више од 120.000 бораца, а држао је фронт од 1.260 километара.

Међу највећим операцијама у којима је учествовао била је Коридор `92, а у рату је погинуло од 5.000 до 6.000 бораца овог корпуса.

Други крајишки корпус је бројао од 16.000 до 20.000 војника, од којих је погинуло више од 2.000 бораца.

Оба корпуса основана су у мају 1992. године.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да су Први и Други крајишки корпус Војске Републике Српске дали немјерљив допринос стварању и одбрани Републике Српске.

 

РТРС / СРНА

Напиши коментар