Република Српска

Обиљежавање 25 година Прве градишке лаке пјешадијске и 19. Србобранске бригаде (ВИДЕО)

Парастосом за погинуле борце у Храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци је почело обиљежавање 25. годишњице формирања Прве градишке лаке пјешадијске бригаде и Деветнаесте србобранске бригаде Војске Републике Српске.


Градишка, парастос / Фото: РТРС

Током одбрамбено-отаџбинског рата обје бригаде су изводиле сложена борбена дејства у својим зонама одговорности.

– Деветнаеста бригада је водила борбе на јужној граници Републике Српске у одбрани Србобрана, првенствено на заштити српског становништва од геноцида, како се не би поновио Други свјетски рат. Ова бригада је херојски одбрнила јужне границе Српске и у тим борбама животе је изгубио 291 борац – рекао је Милан Вујић, командант 19. Србобранске бригаде.

Бошко Гвозден, командант Прве Градишке лаке пјешадијске бригаде, с поносом истиче да су у овој бригади били заштићени сви, без обзира на националну припадност.

– Наша позиција је била на једном врло осјетљивом оперативно-тактичком подручју. Ријеч је славноско-лијевчанско-бањалучком подручју, гдје смо били спона између војске Српске Крајине и Војске Републике Српске у саставу Првог крајишког корпуса, на том дјелу гдје је требало, углавном, спашавати људе свих националности. Поносан сам што су у нашој бригади посебно били заштићени људи друге националности – навео је Гвозден.

РТРС

Напиши коментар