Српске службе

Обележена годишњица потонућа брода „Дравa“

Припадници Речне флотиле обележили су данас седамдесетдругу годишњицу потонућа монитора „Дравa“ са целокупном посадом.

На позиоцији потонућа овог брода Југословенске краљевске морнарице, командант Флотиле пуковник Андрија Андрић спустио је са речног миноловца венац у воду.

Након готово тридесетоминутне борбе са ескадрилом немачких „штука“, у 8 часова 12. априла 1941. године, на 1.287 пловном километру Дунава, у близни данашњег Челарева, бранећи небо над отаџбином и погођен са преко 30 бомби, потопљен је монитор „Дравa“.

Посада је од првог дана Априлског рата, штитећи границу према Мађарској, водила борбе током којих је оборила 14, а тешко оштетила 16 авиона и 2 патролна брода фашистичког агресора.

Извршавајући часно своју командантску дужност и завет да неће дозволити да брод падне у руке окупатора, командант монитора Александар Берић, заједно је са својим бродом и 78 чланова посаде, поздрављајући државну заставу, потонуо на дно Дунава.

Поред многобројних одликовања Александар Берић је постхумно, априла 2002. године, одликован и Медаљом части.

О супротстављању посаде брода далеко надмоћнијем агресору и часном жртвовању, присутнима је говорио капетан Драган Спасојевић.

Не знам шта нам доноси сутрашњи дан и да ли ћемо уопште остати живи. Ја сам брод примио и нећу га предати непријатељу у руке. Ко од вас хоће са брода, може ићи. Разрешавам га заклетве. 

(Из обраћања команданта Берића посади монитора „Дравa“ непосредно по избијању рата.)

Коментари (1)

  1. Никола Бокан каже:

    На овом РМЛ 332 “Мотајица” сам провео пар месеци док сам служио ВС и увек се обрадујем када га видим и радо се сетим војничких дана. Поздрав за РФ и целокупну ВС, живели!

Напиши коментар