Република Српска

Обележена 21 година од оснивања ВРС

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Војска Републике Српске једна од најважнијих новијих војних и политичких творевина српског народа, чији су припадници искључиво бранили свој народ, пренеле су агенције.

Додик је, приликом обележавања 21 године од оснивања Војске Републике Српске и осме године од формирања Трећег пешадијског пука, рекао да треба исказати поштовање њеним припадницима и онима који су дали животе за стварање Републике Српске.

Он је подсетио да је 12. маја 1992. године био посланик у Народној скупштини која је изгласала закон којим је основана Војска Републике Српске, што је веома важан чин, с обзиром на чињеницу да су распадом бивше Југославије сви народи основали своје војне формације.

Додик је најавио да ће идуће године, осим овог обележавања, бити уприличене и друге манифестације које ће окупити ветеране и војнике Војске Републике Српске са њеним обележјима што ће, како је рекао, дати посебан печат овом догађају.

Председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић рекао је овим поводом да је ВРС била политички и војни израз инстинкта српског народа за самоодржањем у време насилног разбијања бивше Југославије.

Он је указао да је до међународног признања БиХ, још док је она званично била део Југославије, извршено више од 30 оружаних напада на српски народ у овој републици, да су друга два народа још раније организовала своје војне формације и да се српском народу тенденциозно настоји наметнути кривица за изазивање ратних сукоба.

Према његовим речима, у БиХ треба по сваку цену избећи сукобе и све неспоразуме решавати договором, а онима који желе да испровоцирају сукоб треба поручити да се то неће дозволити и да ће РС бранити своју аутономију.

На почетку церемоније обележавња Дана Војске Републике Српске рапорт председавајућем Председништва БиХ Небојши Радмановићу предао је командант Трећег пешадијског – Република Српска пука, бригадир Рајко Кнежевић.

Свечана јединица Оружаних снага БиХ пре почетка централне манифестације била је постројена у част Радмановића.

Централној свечаности присуствују председник Републике Српске Милорад Додик, посланици у Народној скупштини Републике Српске, министри у Влади Српске, представници МУП-а Републике Српске и председник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз.

Свечаности присуствују и представници институција БиХ, заменик министра одбране БиХ Мирко Околић, те заменик начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Мирко Тепшић.

Церемонији присуствују и представници међународне заједнице, војни аташеи у БиХ, представници међународних снага, хуманитарних и невладиних организација, некадашњи припадници и генерали ВРС, те остале званице из јавног и политичког живота Српске и БиХ.

Одлука о формирању Војске Републике Српске донесена је 12. маја, 1992. године. Најзначајније операције Војске Републике Српске биле су „Коридор“ и „Приједор“ 1992. године, „Подриње“ и „Лукавац“ 1993. године, противудар на Бихаћ 1994. године, „Криваја“ , одбрана сарајевско–романијске регије и западних граница Републике Српске 1995. године, те митровданска офанзива 1992. и 1994. године.

О значају Војске РС и њеном залагању за одбрану српског народа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, за Телевизију РС говорио је генерал Манојло Миловановић.

Војска Републике Српске је током протеклог рата имала шест корпуса копнене војске, ваздухопловство и против-ваздушну одбрану и успела је да у тим тешким ратним условима одбрани цивилно становништво.

Напиши коментар