Србија

НОЖ У ЛЕЂА: Пајтић цепа Војводину на усташки празник!

Војвођански премијер расправу о декларацији о заштити уставних и законских права покрајине најавио за 10. април, дан кад је у Другом светском рату проглашена Независна Држава Хрватска

У тренутку кад се Србија суочава с једном од најтежих одлука у својој новијој историји и грчевито бори за расплет косовске кризе и наставак европског пута борећи се с притисцима из ЕУ и међународне заједнице, премијер Војводине Бојан Пајтић решава да практично забије нож у леђа држави најавом да ће покрајинска скупштина у среду донети декларацију о заштити уставних и законских права Војводине, која су наводно угрожена, што је протумачено као увод у сецезионизам.

Иза опасне декларације крије се, како сазнајемо, намера покрајинског руководства с Пајтићемна челу да на мала врата избоксује да Војводина сама потражи свој пут ка Европској унији уколико Србија упадне у тешке економске проблеме. Увод је направљен октобра 2011, кад је Војводина прва, пре Србије, отворила своју канцеларију у Бриселу и прогласила се „европском регијом“. По сличном моделу који сада Пајтић користи и црногорски политичари су 2002. тврдили да немају намеру да се одвајају од Србије, већ да само желе „бржи пут у ЕУ“.

Јавност нарочито иритира чињеница да је Пајтић расправу о Предлогу декларације најавио за 10. април, дан кад је у Другом светском рату проглашена квислиншка и усташка Независна Држава Хрватска.

Функционер СНС Горан Кнежевић оценио је да је најављена декларација „прво јавно признање сецесионистичких тежњи“ Владе Војводине и „дела ДС који води Пајтић“. Он каже да покрајинска влада треба да поднесе оставку зато што је Војводину и њене становнике довела до „незапамћеног сиромаштва, као и због дугогодишњег лошег и неодговорног управљања буџетом покрајине, Фондом за капитална улагања, Фондом за развој и РБВ“.

ДСС је позвао лидера ДС Драгана Ђиласа да се изјасни о томе да ли подржава „срамну политику свог заменика“ Пајтића, чија је политика садржана у декларацији у којој се наводи да је „Војводина вољом грађана у саставу Србије“, чиме „Пајтић јавно поручује да та воља грађана може да гласи и да Војводина више не буде у саставу Србије“.

– То је најјаснија претња сепаратизмом која је икад дошла из Војводине. Пајтић се тим најавама придружио на исти начин на који су некад комунистички функционери Војводине и Косова сарађивали у намери да се Србија баци на колена и разбије – истакао је портпарол Покрајинског одбора ДСС Миленко Јованов, наводећи да је Пајтић иницирао доношење декларације после најава Хашима Тачија да ће силом заузети север Косова.

ЛДП подржао Пајтића

Једино је ЛДП подржао Пајтићеву декларацију. Председник Покрајинског одбора ЛДП Душан Мијић оценио је да тим документом Скупштина Војводине треба да затражи и промену Устава Србије.

Коментари (4)

 1. Данко Б. Марин каже:

  Пајтић не би да буде питомац неког КПЗ, па би своју државу да прогласи!? Хоће ли коначно кренути развој истраге око Развојне банке Војводине, да видимо улогу “државотворца” Пајтића&екипе угрожених “праведника”?!?

 2. Sima каже:

  Moze on da fantazira koliko hoce i da radis sta hoce nista od toga mu nece uspeti.Dok sunce sija Vojvodina je Srbija.

 3. BUZDOVAN каже:

  Pa kada svi beze od nas ko da smo sugavi onda verovatno ne valjamo?Necemo da priznamo da smo prljaviji od Turaka,lenji od Crnogoraca,gluplji od Bosanaca,neobrazovani u odnosu na Hrvate i Slovence…a plus i mnooooogo krademo,pogotovo Vojvodinu.Kada bismo ovo priznali mozda bi bilo bolje?

 4. MickoNYC каже:

  Nisi ti buzdovan nego buzdovancina,menjaj drzavljanstvo najbolje.Jedino po cemu smo nenormalni je, sto ovakav otpad ne bacamo u najdublju tamnicu,nego dopustamo da takve vaske rovare po drzavi….

Напиши коментар