Наоружање

Нови „мигови” и С-400 стижу у Србију

Мирослав Лазански

Руси нуде кредит, али и плаћање контраиспорукама наше робе, од пољопривредних производа до производа наше војне индустрије

МиГ 29 М2

МиГ 29 М2

Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин изјавио је пре неколико дана у Београду „да се нада да ће после реализације наших договора Србија постати јача држава, и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње“.

Дмитриј Рогозин је пре садашње функције био амбасадор Русије при НАТО-у у Бриселу. Са Рогозином је у Београду боравила врло јака екипа руске војне индустрије, међу којима су били и директори фабрика „Миг-Сухој“ и компаније „Рособоронекспорт“. Изјава потпредседника руске владе да је Русија спремна да помогне како би Србија била војно много моћнија држава и да у томе Србија има пуну подршку председника Русије Владимира Путина „пребацује лоптицу“ на домаћи  терен.

Шта би то од савременог наоружања Србија сада могла да добије, или да купи од Русије. У оквиру ранијих разговора и преговора са руском страном Београд је дефинисао своје потребе: 12 авиона „миг-29М2”, опција је осам апарата „миг-29М2” једноседа варијанта и четири „миг-29М2” двоседа варијанта, или 10 авиона „миг-29М2” једносед и два таква авиона двоседа. Како Руси нуде исту цену за једноседе и двоседе, обе верзије апарата носе исто наоружање и исту опрему, у циљу што брже обуке наших пилота опција са осам једноседа „миг-29М2” и четири двоседа вероватно је коначно решење. Уз већ постојећа четири авиона „миг-29” Србија би опет имала једну потпуну ескадрилу најмодернијих авиона. Не за рат, већ за чување свог ваздушног простора.

У пакету са авионима „миг-29М2” требало би да стигну и ракетни системи „панцир“, 12 таквих система, као и „бук“. То би свакако битно ојачало трупну противваздушну одбрану, али и одбрану делова наше територије. Но, оно најзначајније што нам Москва сада нуди јесте стратешки ПВО систем С-300 са ракетама из система С-400. Наиме, ПВО систем С-300 може да лансира и пројектиле С-400. Руси су спремни да нам испоруче и најновије радаре који су потпуно отпорни на дејства најновијих антирадарских ракета западне производње. Тиме би, уз постојеће радаре и ПВО системе, наша ПВО била комплетирана.

Сада долазимо до питања како све то и платити у овој економској ситуацији у којој је Србија данас? Руси нуде врло повољне цене и начине плаћања. Руски „миг-29М2” је три пута јефтинији од „тајфуна“ и „рафала“, и два и по пута јефтинији од „грипена“. Руси нуде кредит, али и плаћање контраиспорукама наше робе, од пољопривредних производа до производа наше војне индустрије. Руси су показали и интерес за наш школски авион „ласта“, њихова авијација има велике потребе за том категоријом авиона, јер то су им раније продавали у оквиру Варшавског пакта Пољаци и Чеси. Постоји и одређени руски интерес за наше оклопно возило „лазар“.

Свака је одбрана на неки начин скупа, нема у свету јефтине а добре одбране. Држава која не издваја паре за своју војску плаћаће једног дана неку туђу војску. Само је питање времена.

Сада је на Београду да искористи понуду Москве. Да не би касније било „правдања“ како смо сами и како нам нико не нуди помоћ и савезништво. За почетак председник Томислав Николић изјавио је, према Танугу, да ће Србија у оквиру своје политике војне неутралности ускоро упутити нашу парламентарну делегацију у Парламентарну скупштину Организације договора о колективној безбедности, ОДКБ, пошто Србија већ има своје представнике у Парламентарној скупштини НАТО-а. То је добар потез Београда. Иначе, ОДКБ гарантује свим државама чланицама потпуни територијални интегритет и војну заштиту.

Извор: Политика

Коментари (4)

 1. dejan каже:

  Srbija ima uglja vrednosti 240 miljardi dolara u zemlji bakra 40 i sigurno nikla 110 miljardi na dubini 600m kod bajine baste to moze sirovinama i ugljom platiti malim deklom recimo 200 miliona dolara iz narodne banke srbije.SRbiji treba odbrana vremena idu opasna i moguce je da je nato ugrozi i vazdusno samo pvo jakim i balistickim sistemima iskander m i to trebaa srbiji moze se odbraniti

 2. Dragi J. каже:

  Ova prilika se ne sme ni po koju cenu propustiti. Upravo to sto nam nude je garant nase bezbednosti za pocetak. Mnogo je bitno da potencijalni nepirjatelj zna cime nasa vojska raspolaze u cilju odvracanja. Na kraju krajeva to cemo otplatiti u bilo kom obliku kako rusi kazu. Nama to apsolutno odgovara. pa zaduzivali smo se unazad 20 godina za sve i svata i potrosili te pare ne napravivsi nikakvo dobro Srbiji , a novo zaduzivanje za odbranu zemlje nema rekao bih alternativu. Podrzavam i apelujem na vlast da kupi ovo od Rusa, da se upristojimo i budemo zaista respektibilna zemlja na Balkanu.

 3. slobodan каже:

  Odličan članak, ostaje pitanje koliko košta i činjenica da je avion MiG-29M2, ili MiG-35D zapravo tkz digital fukcrum pravljen uz pomoć francuske vojne industrije i da je to avion koji je izgubio od Dessault Rafale u izboru za srednji MFI Indije. Drago mi je ali da mi imamo para da kupimo Pancire, to su odlične vesti, za armiski sistem Buk ne verujem da je na listi porudžbine, a da li kupujemo S-300 i koji to je važno znati. Kao što MiG-29M2/oznaka za dvosed/ nije isti ako uz njega ne kupimo rakete R-77 i mini moskit i porodicu korelacionih bombi KAB-500, tako nije isto koju evoluciju sistema S-300 kupimo, neki izvori govore da Srbija kupuje najnoviji S-350 Vitez ili mali S-400 koji koristi raketu 9M96 sa sistema S-400 i najmoderniji radar i to je prvi put da rusi u sistemu PVO koriste samo 1 radar

 4. Aleksandar каже:

  Dobor je sto ce se modernizovati nasa ratnovazduhoplovstvo iprotiv raketna odbrana sa ovim stvarima.Modernizacija i elktronike i sveostalo.Ali istovremeno ne da se mi time poboljsavamo nasu odbranu ujedno sa time i poboljsavamo i odbranu EU ili poboljsavamo i povecavamo kolekciju NATO.Obri okreni ali tomu tako dodze.

Напиши коментар