Србија

НОВА ПРОВОКАЦИЈА: Подигнута спомен-плоча мађарским кољачима Срба у месту Телечка!

У месту Телечка у Војводини постављена је спомен-плоча злогласним мађарским хонведима који су погинули у Другом светском рату, и то је прво такво обележје у овој покрајини.

Кољачи Срба поново се окупљају!

Кољачи Срба поново се окупљају!

Из Телечке су 33 мађарска хонведа служила у мађарској војсци у Другом светском рату, али су се само тројица вратила кући, пише данашњи новосадски лист „Мађар со“ (Magyar Szo), који је познат по изразитом говору мржње на националној основи, и који јавно заступа интересе мађарских фашиста и неонациста.

Хонведи су припадници мађарских окупационих снага генерала Миклоша Хортија, савезника нацистичке Немачке у Другом светском рату, који су починили најсвирепије злочине над Србима у Војводини. У многим местима у Војводини и дан данас постоје места на којима су вршена масовна клања Срба, а старији људи, сведоци тих догађаја, ће вам испричати језиву причу да су буквално текли крвави потоци још дуго времена након тих масовних злочина-клања, нарочито кад падне киша!

Подсећамо, у мају 2004. године у Новом Саду одржао се по много чему незамислив скуп – окупљање преживелих мађарских крвника хонведа! Да чудо буде веће, све је протекло у организацији управо поменутог новосадског дневног листа на мађарском „Мађар Со“, листа чији је оснивач скупштина Војводине! Окупљање бивиших кољача Срба и нациста у организацији институције чији је оснивач држава, а чија се зграда налази само 200 метара од спомен обележја „Жртвама новосадске рације“ је незамисливо, али ипак се догодило! Да ли треба подсећати да војвођанска влада на челу са Бојаном Пајтићем није уопште реаговала на ову провокацију?!

Хонведи након покоља Срба у Суботици

Хонведи након покоља Срба у Суботици

Поједине политичке странке у Србији, а најчешће Лига социјалдемократа Војводине, тражили су забрану окупљања злочинаца хонведа и оценили да је реч о организацији која се убраја у ред нацистичких и фашистичких, попут Омладинског покрета 64 жупаније.

У локалној цркви јуче је одржана и миса у знак сећања на погинуле, а након тога је на зиду цркве откривена мермерна спомен-плоча са именима мађарских кољача Срба. Спомен-плоча мађарским злочинцима постављена је уз подршку мађарског Министарства спољних послова.

На конкурс расписан у том министарству успешно се пријавило локално Културно-уметничко друштво „Шандор Петефи“. Председник тог друштва Акош Елвеђи рекао је да се на тај начин враћа историјски дуг који постоји 70 година и „о којем смо све досад ћутали, али смо увек знали да он постоји“.

Коментари (2)

  1. sava каже:

    bojan pajtic – vajni demokrata je i doktorsku tezu o prvima da kazemo manjina (citaj pedera) branio na madjarskom jeziku – da li je onda sve to uopste cudno…

  2. srbin каже:

    e Srbijo moja na sta si spala 🙁

Напиши коментар