Војни полигон

НЕВЕРОВАТНО: Борбени авион пролеће испод моста 1965. године

Совјетски војни пилот Валентин Привалов извео је 1965. невероватан ваздухопловни подухват пролетевши испод моста на реци Об кроз лук грађевине који је висок свега 30 метара и широк 120 метара

Совјетски војни пилот Валентин Привалов извео је 1965. невероватан ваздухопловни подухват пролетевши борбеним авионом испод моста на реци Об кроз лук моста који је висок свега 30 метара и широк 120 метара. Привалов је пролетео брзином од 700 километара прошавши кроз на само метар изнад воде.

Колико је његов подвиг био велик, говори и чињеница да померање упављачке палице за само један милиметар при тој брзини мења висину авиона за више метара. Отежавајућа околност која његов подухват чини још невероватнијим јесте и чињеница да се на само 950 метера низводно налазио железнички мост, на којем је у тим тренуцима пролазила железничка композиција.

Пилот је због тога имао само пет секунди времена да одреагује и избегне тај други мост.

Привалов је због овог догађаја пријављен војном суду. Ипак, тадашњи министар одбране Совјетског Савеза, маршал Малинковски, одлучио је да остави пилота у војној служби. Након тога, Привалов је остао у служби у ваздухопловној бази „Кубинка“.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    bilo rizicno ali uspesno.I stoji kao jedna istoriska senzacija.

Напиши коментар