Свет

Медведев: Ако НАТО настави да се шири, одговорићемо

Иако Шведска и Финска не траже чланство у Алијанси, обе државе интензивно сарађују с НАТО и отворено су говориле о могућности да постану његове чланице

Даље ширење НАТО на Шведску и Финску нарушило би равнотежу моћи и приморало Русију да одговори, упозорио је данас руски премијер Дмитриј Медведев.

“Нови чланови (Алијансе) у близини наше границе промениће однос снага и ми ћемо морати да то узмемо у обзир и да одговоримо”, рекао је Медведев на конференцији за новинаре током Самита лидера Русије и нордијских земаља у Норвешкој.

Иако Шведска и Финска не траже чланство у Алијанси, обе државе интензивно сарађују с НАТО и отворено су говориле о могућности да постану његове чланице, наводи Ројтерс.

Нови потези НАТО који се све више приближава границама Русије, почели су да “тренирају живце Москве”, наводи агенција и подсећа да је забринутост Москве порасла када су бивши совјетски сателити почели да се придружују Алијанси током 90-тих година прошлог века.

“НАТО има војни потенцијал који може да се употреби против наше земље у одређеним случајевима”, упозорио је Медведев.

Агенције подсећају да су Шведска, Аустрија, Финска, Ирска и Малта једине земље Европске уније које нису чланице НАТО-а и да је Шведска, која има традицију неутралности, остала изван НАТО из солидарности са суседном Финском која није желела да приступи том војном савезу како се не би супроставила Русији.

Спекулације о ширењу НАТО појавиле су се раније ове године пошто је из Шведске упозорено да су њене одбрамбене способности забрињавајуће ограничене пошто су се руски војни авиони у априлу нашли у близини њених граница.

Напиши коментар