Србија

Мало је рећи – срам вас било

Пише: Александар Бећић

Мени је, заправо, жао премијера Србије. Он заслужује боље медије, боље новинаре, боље сараднике, боље противнике, боље улизице, боље ботове, бољу странку… Ма, он заслужује бољу земљу и бољи народ. Ако нико други у то не верује, будите сигурни: Александар Вучић врло искрено верује у ово што сам управо написао.

aleksandar-vucic-corax

Неких 90 минута пре почетка конференције за новинаре која је одржана у суботу 4. априла у 13 сати – поставио сам питање шта ћемо чути од српског премијера:
а) Гашић поднео оставку
б) Вучић поднео оставку
ц) Ништа паметно

Нажалост, чули смо оно под „Ц“. Или можда – под „Д“: Огромну количину замене теза, постројавања „новинара“ и новинара, и ишчуђавања. И наравно, вести о томе како је безобразно добро живети у Србији, којој све боље иде.
А новинари и „новинари“ су наједном били криви што је само дан раније било много пљувања по мајору Омеру Мехићу и његовим друговима.

„Није ми јасно! Већ данима и недељама вас питам шта хоћете да постигнете? Мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, заставник Иван Миладиновић, лекар Жевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић, за мене су хероји који су покушали да спасу бебу из породице Адемовић.“

И за мене су хероји. И за народ су хероји, Александре Вучићу. Сви они јуче нису били хероји за оне ретардиране (и поновићу, ретардиране) чланове твоје странке који су, како се то каже, активисти на интернету. Ботови. Они су, Александре Вучићу, пљували по Мехићу и његовим друговима. Они су разапињали те хероје. Данас ће величати твоје речи. То се, у мом селу, зове лицемерје.

А шта смо хтели да постигнемо?
Да се сазна истина. Пуна истина. Али, према твојим речима „истражне поступке не воде аналитичари и новинари“, већ правосудни органи.
Грешка, Хероју од Фекетића.
Правосудни органи воде истражне поступке само пред судовима. А новинари? Новинари би требало да воде истражне поступке у медијима. То се, знаш, зове истраживачко новинарство.

Кажеш, Хероју од Фекетића, да се од првог дана против тебе води „лов на вештице“.
Грешка, Хероју од Фекетића.
Никакав лов на вештице није у питању. Само је у питању жеља да се открије цела истина и да се нађе кривац. Морални, командни, политички, суштински, како год. Кривац.

Тражио си од новинара да се не буне и не осуђују официре који су направили извештај. И рекао си „немојте кривити људе који су завршили извештај за два дана“.
Па добро, а зашто смо чекали још 17 дана да видимо тај извештај?

Рекао си пре неколико дана да ништа спектакуларно нећемо прочитати у извештају. А оно – неки истражитељ из тужилаштва рече да су три од четири члана посаде били пијани! То није спектакуларно? А оно – хоћу да слетим на ВМА – не не – слетећете на Сурчин? То није спектакуларно?
Добро.
Помињао си, Хероју од Фекетића, да нико није тражио оставку Ангеле Меркел због пада авиона Џерманвингса.
Извини, какве везе има српски војни хеликоптер и немачки цивилни авион приватне компаније која постоји већ 70 година?
Коме, бре, подмећеш кукавичја јаја?

Одговоран премијер би се на данашњој конференцији за новинаре захвалио на сарадњи министру војном и послао би га да настави градњу цркве покајнице.
Ти си окривио новинаре.
И причао си како нам добро иде.

Надам се да ће твој министар за обављање керамичарских послова моћи ујутро да се погледа у огледало. Надам се да ће моћи да спава. Надам се да ће ти официри, који су радили истрагу, моћи мирно да спавају. Надам се да ће народ ове земље моћи мирно да спава, кад зна да у овој земљи, ако те партија штити, можеш све.

 

Извор: Колумниста

Напиши коментар