Регион

Лавров: Британска резолуција о Сребреници је антисрпска

Министар спољних послова Руске федерације Сергеј Лавров разговарао је са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Санкт Петербургу. Тема разговора био је и британски предлог резолуције о Сребреници.

sergej-lavrov

Предложена Резолуција о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација закомпликоваће ситуацију на Балкану и она је антисрпска, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

– Разговарали смо о ситуацији у Савету безбедности где се врше покушаји да се прогура резолуција темпирана за 20-у годишњицу догађаја у Сребреници. Резолуција је апсолутно у антисрпском “тону”, рекао је Лавров.

Лавров верује да Резолуција може да изазове нова међуетничка трвења на Балкану с обзиром на талас националистичких расположења која су примећена у том делу Европе.

– Добра је прилика да разменимо мишљења о ситуација у Босни и Херцеговини и на Балкану уопште, узимајући у обзир јасан талас етничког национализма који смо уочили на терористичким догађањима у Зворнику и недавно у Македонији, објаснио је Лавров.

Према његовим речима “у том контексту свакако ће, доследно, наставити са линијом очувања основних принципа Дејтонског споразума”.

Додик је са своје стране рекао да је ситуација алармантна у вези са терористичком организацијом “Исламска држава”. Он је напоменуо да са простора БиХ учествује око 380 људи у тој терористичкој организацији, те да то говори о опасности која постоји за све.

 

Восток

Напиши коментар