Свет

Крај се ближи: Терористичка Исламска држава пуца по шавовима

Исламска држава је у озбиљној невољи, јер су терористи бомбардовањем притиснути са свих страна, а њихова привреда у међувремену пуца по шавовима. Да би побољшали стање у свом буџету требало би да заузму нове територије, што им је, док их прелећу руски авиони, практично немогуће.

Suhoj

С почетком руских ваздушних удара дошла су тешка времена за самопроглашени исламски калифат: подручја под контролом ИД се смањују из дана у дан под ударима руских ракета које су терористе сатерале у „ћошак“, каже новинарка РИА Новости Светлана Колоднова.

 Испоставља се да „обични“ припадници терористичке ИД постају знатно сиромашнији због смањења плата. Многи од њих су почели да беже из калифата, упркос ризику да изгубе главе уколико их ухвате њихова дојучерашња браћа по оружју.

„Стотине бораца беже од Исламске државе због ниских плата“, рекла је Колоднова, позивајући се на изјаве оних који су успели да пребегну.

Пре годину дана финансије Исламске државе стајале су прилично добро. Терористи су зарађивали милионе долара од илегалне трговине нафтом, опорезивања народа на освојеним територијама, продаје древних уметничких предмета, трговине људима, откупнина и средстава од својих нафтом богатих „спонзора“ из Персијског залива, наводи Колоднова.

Сада се поставља питање: Где је сав новац отишао?

Пре свега, ирачка војска је потиснула ИД са нафтних бушотина у тој земљи. Друго, САД користе своје канале како би искорениле посреднике који су помогли ИД да продаје нафту на црном тржишту. А када су почели ваздушни удари, ова терористичка организација је престала да прима помоћ од спонзора због ризика да та помоћ буде уништена, објашњава новинарка.

Поред свега тога, што више људи бежи из калифата, толико је мање оних који плаћају порез. Они који још живе на територијама које контролишу терористи муку муче са плаћањем намета, јер ИД не може да обезбеди посао људима, а највећи део буџета троши на куповину оружја.

Како би оживела своју економију, ИД би требало да заузме луке Тартус и Латакију, два најбогатија града на обали Средоземног мора, али сада је за то касно. У ова два града сада су базе у којима су руски бомбардери. То је сада незамисливо, напомиње Колоднова и закључује.

Не постоји много тога што би ИД могла да уради у овом тренутку. Ова организација је притиснута са свих страна, новац све брже нестаје, а терористи беже или се предају на милост и немилост победника. Предаја је изгледа најбољи избор, поготово после свих невоља и недаћа у које су довели Сирију и Ирак у последњих неколико година. Време за наплату се приближава.

 

Спутњик

Напиши коментар