Србија

Колико кошта место директора БИА?

Пише: мајор Горан Митровић

bia-bezbednosno-informativna-agencija-logo

Много новца за празну главу

Текст из претпрошлог броја о људима и односима који владају у Безбедносно-информативној агенцији изазвао је узнемирење и бес руководећих људи. Потрага за „кртицама“ још траје, а сумњивима је прећено, позивани су на полиграфска испитивања, и под „надзором“ су. Редакција Магазина Таблоид се извињава недужним службеницима Агенције због невоља у које су доведени. Овим текстом описујемо у каквој се агонији налази ова, некада моћна служба

Начелница логистике у Безбедоносно-информативној агенцији Рада Селаковић, утицајнија је у Агенцији од директора Александра Ђорђевића. Госпођи Селаковић купљен је нова ауто „Тојота“ за 70 хиљада евра, а додељен јој је и службени возач, па се по цео дан возика, уместо да је у Пожаревцу. Пре доласка у Агенцију, госпођа Селаковић је радила у једном друштвеном предузећу, у којем је извршила проневеру! Министар правде Селаковић спасио је Раду од хапшења, направљен је лажни полиграфски налаз, и без безбедносне провере запослена је у Безбедоносно-информативној агенцији, са великим утицајем.

Госпођа Селаковић троши колико хоће, а намерава да се пресели да живи у Сједињеним америчким државама, где Селаковићи имају имовину. Њена кћерка је већ путовала у САД, да се привикава. Којим подацима госпођа Селаковић купује америчку усељеничку визу?

Да ли је могуће да начелница у Агенцији и даље руководи, иако јавно најављује своје исељење из ове земље? Изгледа да је све могуће, па и то.

Када је на фудбалској утакмици између Србије и Албаније дошло до скандалозног надлетања дрона над стадионом на којем се играла утакмица, на састанку код премијера госпођа Селаковић је тражила да се из службе одмах отпусте првих пет људи, укључујући и директора Александра Ђорђевића, и начелника београдског Центра службе.

Александар Вучић је у први мах одбио такав предлог, за који се залагао и његов младоумни министар правде Никола Селаковића. Ипак, начелник београдског Центра је касније смењен, јер је Борис Тадић тражио од Александра Вучића да његови људи преузму овај најосетлиивији део службе, претећи му доказима колико је плаћао Вучића и његове, док су били у опозицији.

Тројица првих људи Центра су именовањем на кључне функције, запрепастили запослене. За једног се зна да је активни сарадник Хрватске обавештајне службе, а друга двојица су криминални кадрови из бивше Демократске странке, а данас Тадићеве партије (Боже, како се зове та странка?).

Београдски центар БИА издао је више од 50 легитимација „сарадницима“ Службе, мада значке Агенције могу имати само стално запослени у БИА, на оперативним пословима, према утврђеној систематизацији.

Ови „сарадници“ у БИА раде по уговору о делу! Тако се покрива њихово путовање у Хрватску и отворено шпијунирање, а они у подземљу прикупљају податке о тајкунима, виђенијим члановима мафије.

Посебну опасност по БИА представља одељење које се бави „сузбијањем кријумчарења наркотика“. У њему већ деценију постоје два клана, која су међусобно супротстављена, али су, због чувања позиција, успели да се измире. Сада заједнички осигуравају транспорте наркотика кроз Србију за Европу, преко Хрватске, Мађарске и Румуније.

Некада је то Служба радила, као државни посао, чиме се баве скоро све безбедоносне службе на свету, али сада службеници из наркотика преузимају домаће тржиште. Дистрибуирају дрогу политичарима, јавним личностима, које снимају и уцењују.

У највећој мери су из посла истиснули полицију, која је скоро две деценије држала домаће нарко тржиште, јер је сузбијање кријумчарења наркотика и њихова дистрибуција у надлежности криминалистичке полиције. Службеници БИА који раде на сузбијању растурања наркотика имају оперативну способност, технику и овлашћења, углавном их злоупотребљавају, бавећи се трговином информацијама нарко босовима, тајкунима и странцима. Албанска мафија има повлашћену цену код ових службеника Агенције. Према подацима Обавештајне управе, десеторица службеника Агенције из овог одељења има куће у САД-у и Швајцарској! Они су посао развили и по скоро свим градовима у Србији.

Доласком СНС-а на власт, у Агенцију су враћени стари кадрови, које су „жути“ пензионисали. Бивши директор БИА Небојша Родић је покушао да у девастирану и десетковану службу, коју су иза себе оставили Раде Булатовић и Саша Вукадиновић, појача искусним оперативцима, што није ни била грешка.

За време директоровања Радета Булатовића, криминал тајкуна, посебно црногорских држављана, био је, скоро под потпуном заштитом. Све истраге господин Булатовић је разводњавао, доводећи Агенцију на стуб срама, а оперативце, у животну опасност, јер их је директор Службе цинкарио мафији.

Саша Вукадиновић је, као недоношче, а за рачун Демократске странке, био сервис за задовољавање криминалних и болесних нагона Бориса Тадића и његових министара. Стотине оперативаца је пензионисано, или отерано из Агенције.

Небојша Родић је, по налогу врха СНС-а у службу вратио двојицу декласираних службеника – Радивоја Мићића званог Мића и Синишу Бобића. Они су се претходно доказали у Српској напредној странци, продајом података о политичким конкурентима. Александар Николић, познатији као Фото Тони, плаћао је Мићића и Бобића по 300 евра месечно за такве информације. Доласком у Службу, они су на њу насрнули као на станичну курву.

Директори многих тајних служби су, углавном, политичке личности. Али, заменици директора и начелници у Служби су обавезно искусни оперативци, који цео радник век су провели у „фирми“.

Након оставке Драгана Марковића на место заменика директора БИА, у афери коју су му подметнули Мићко и Бобић, за заменика је постављен Иван Тодоров, познати џудиста, који је у БИА примљен 2000. године. Он је обдарен физичком интелигенцијом, али са службом има везе – преко везе! Пријатељ је Златибора Лончара, министра здравља. Зато је БИА у пуном расулу. Директор је нејаки Александар Ђорђевић, а његов заменик је џудиста!? Зато и Агенција личи на Чудисту.

Место директора БИА је, ипак, на великој цени. Међународни нарко босови нуде службеницима БИА и по 300 хиљада евра, за корисне информације које могу компромитовати директора Агенције Александра Ђорђевића, које би довеле до његове смене! А тржиште „лошим“ вестима је спремно за шпекулативно деловање. Очекује се да ће први напад на Александра Ђорђевића уследити преко Курира, мада је Информер јефтиније гласило. У питању су миксоване информације.

И док директор јури кртице, сарадници му се смеју иза леђа, и спремају свилен гајтан.

Службеници БИА који раде на сузбијању растурања наркотика имају оперативну способност, технику и овлашћења, углавном их злоупотребљавају, бавећи се трговином информацијама нарко босовима, тајкунима и странцима. Албанска мафија има повлашћену цену код ових службеника Агенције. Према подацима Обавештајне управе, десеторица службеника Агенције из овог одељења има куће у САД-у и Швајцарској!

Београдски центар БИА издао је више од 50 легитимација „сарадницима“ Службе, мада значке Агенције могу имати само стално запослени у БИА, на оперативним пословима, према утврђеној систематизацији.

 

Таблоид

Напиши коментар