Србија

Капетан Драган се нада слободи

Драган Васиљковић у затвору и даље чека одлуку власти Аустралије. Исход неизвестан, потписује се и петицијa за ослобађање

kapetan-dragan

Од очекиване екстрадиције Драгана Васиљковића из аустралијског притвора у хрватски затвор за православни Божић, како је најављивано на Петом континенту, није било ништа. Аустралијско правосуђе још оклева да изврши одлуку о изручењу која је недавно потврђена судским одбијањем жалбе Капетана Драгана.

Ипак, и након девет година борбе да не буде изручен Хрватској, аустралијски притвореник Драган Васиљковић живи у нади да ће се наћи на слободи. Ту наду му улива могућност да поднесе последњу жалбу Врховном суду Аустралије на одлуку о наводној законитости судског процеса који се против њега води у Аустралији, као и уверење да Србија покушава да заштити његова људска права.

Наиме, пре неколико недеља, Никола Селаковић, министар правде Србије, послао је треће писмо свом аустралијском колеги у ком тражи да се Драган Васиљковић не изручује Хрватској. Још нема званичног одговора или реакције аустралијског правосуђа на овај захтев, у коме се наводи да Република Србија страхује да кривични поступак који би се против Васиљковића спровео у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима.

Капетана у притвору посећују његова супруга Нада, брат Кића и најближа родбина. Тренутно нису расположени да дају изјаве за јавност, јер ишчекују даљи развој догађаја.

Последњих недеља 700 људи из Србије и дијаспоре потписало је петицију за слободу Драгана Васиљквића.

– Драган није ништа крив! Осуђују га, као и све друге наше јунаке, само зато што је Србин! Колико су злочина починили Хрвати и Бошњаци над Србима, па нико није крив! – пишу потписници петиције.

Како кажу организатори, петиција ће бити упућена Влади Републике Србије и Српској православној цркви са захтевом да учине све што је у њиховој моћи да се спречи изручење Капетана Драгана Републици Хрватској. Петиција ће бити упућена и Амбасади Аустралије у Београду.

ХРАБАР И ПОНОСИТ

– У овако неизвесној ситуацији Капетан Драган се држи храбро и поносито – кажу Васиљковићеви пријатељи. – Зна да није крив и задовољан је због подршке коју добија од свог народа. Капетан у притворској јединици затвора “Паркли” очекује да се нађе на слободи.

 

Новости

Коментари (1)

Напиши коментар