Наоружање

ХЕЛИКОПТЕРИ: Од „Краве“ до „Алигатора“

Пише: Татјана Русакова

Данас не постоје ратни сукоби без учешћа ваздухоплова са ротационим крилима – хеликоптера. Они извршавају задатке у вези са превозом људи и терета, ватреном подршком, учествују у операцијама потраге и спасавања, у извиђачким мисијама. Из дана у дан по арктичком мразу, по афричкој врелини, у високим планинама или по пешчаним пустињама, одолевају под мецима противника. Дајемо вам преглед пет најбољих руских хеликоптера.

Највећи: Ми-26

Mi-26

Због импозантних димензија пилоти су га назвали „Летећа крава“. Ако се пореди са авионом Boeing-737, овај хеликоптер је дужи. Укупна површина коју покривају ротори хеликоптера Ми-26 премашује 800 метара, а његова висина је попут двоспратнице.

Хеликоптери Ми-26 су били у Сомалији, Камбоџи, Индонезији, ангажовани су на територији бивше Југославије у оквиру мировне операције ОУН. Ми-26 су 2002. указивали помоћ чак и оружаним снагама САД. Овај хеликоптер је на америчку базу у Баграму из тешко доступних подручја Авганистана извео оборени хеликоптер Боинг CH-47 „Чинук“, најтежи хеликоптер армијске авијације САД, који је назван „летећи вагон“. Сви серијски амерички тешки хеликоптери по својим могућностима никако нису могли ни да се приближе хеликоптеру Ми-26.

Ми-26 – тешки транспортни хеликоптер

Први лет – 1977.

Израђено је 310 примерака

Носивост – 20 тона терета или 80 диверзаната

Најпопуларнији: Ми-8

Mi-8

Хеликоптер који је направљен пре више од пола века показао се до те мере добар, да до дана данашњег остаје као модел хеликоптера руске производње који се највише извози. Нема таквог задатка који Ми-8 не може да изврши: да евакуише људство из горуће тачке, да уђе у блиску борбу, да достави вредан терет на најнепроходнија места. Било је случајева да се Ми-8 користио чак и за постављање мина.

Хеликоптер је прошао кроз све ратне сукобе, укључујући Авганистан, Чеченију и Блиски Исток.  Налази се у наоружању 50 земаља света. У догледно време не може му се наћи замена. Најосновнији доказ његове незаменљивости је тај што га армија САД користи у Авганистану.

Због своје поузданости, непогрешивости и техничког савршенства ова машина је на пилоте и техничаре произвела такав утисак, да су је назвали „Василиса Прекрасна“ [лепотица из руских бајки – прим. ур.].

Ми-8 је средњи вишенаменски хеликоптер

Први лет – 1961.

Израђено је више од 17000 примерака

Носивост: 3 тоне или 24 путника

Борбено оптерећење ударних модификација: 2-3 митраљеза и до 1,5 тоне наоружања на 6 подвесних тачака, укључујући 57-милиметарске невођене ракете, слободнопадајуће бомбе и противтенковски комплекс „Фаланга“

Највиши плафон лета: Ми-38

Mi-38

Ми-38 је хеликоптер нове генерације, наследник радне машине Ми-8. Од свог „родитеља“ хеликоптер се разликује по томе што има ротор са шест кракова, композитне материјале у репном делу и савршенију авионику.

Планира се намена овог хеликоптера за летове изнад водених површина у свим климатским условима и то у својству транспортног, спасилачког хеликоптера и летеће болнице.

Он се још увек серијски не производи, али ми смо ипак одлучили да га укључимо у првих пет најбољих, зато што је ова машина већ поставила своје прве рекорде. Током летачких тестирања 2012. попео се на висину 8500 метара и тако је постао хеликоптер који у својој класи лети на највећој висини. Том приликом су пилоти Ми-38 рекли: да није било подвесног терета, узлетели бисмо и до 9000 метара.

Ми-38 – средњи вишенаменски хеликоптер

Први лет – 2012.

Израђена су 3 летачка експериментална примерка

Носивост: 13 тона

Борбено оптерећење ударних модификација: непознато

Најбржи: Ми-24

Mi-24_JSO

Ми-24 је добио назив „крокодил“ због свог необичног и застрашујућег изгледа.

Замишљен је као летећи БМП (са тешким оклопом, великим теретним одсеком и моћним наоружањем) ова машина у глобалном смислу не представља хеликоптер. Он има привид крила, зато „Крокодил“ не може да виси на једном месту, а да би се одвојио од земље треба му залет са узлетно-слетне писте, исто као и авиону. Другачије се не би могао подићи у ваздух тежак репни део, до краја напуњени теретни одсек и подвесно наоружање.

На Ми-24 био је постигнут апсолутни светски рекорд брзине лета за хеликоптере — 368,4 km/h. Овај рекорд је и данас актуелан за хеликоптере руске производње.

Брзи и маневарски „Крокодил“ је спасао више хиљада живота, зато ветерани из Авганистанског рата воле да га зову „ластавица“. Или једноставно – „вољена“.

Ми-24 – транспортно-борбени хеликоптер

Први лет – 1969.

Израђено је преко 2000 примерака

Уграђено наоружање: четвороцевни покретни митраљез калибра 12,7 mm; подвесно наоружање: подвешене слободнопадајуће бомбе, невођени реактивни пројектили (НУРС) калибра од 57 до 240 mm, противтенковски ракетни комплекс „Фаланга“, подвесни топовски контејнери, а у десантном одсеку има простора за 8 војника.

Најборбенији: Ка-52

Ka-52

Даљи ступањ развоја чувеног хеликоптера Ка-50 „Црна ајкула“. Од хеликоптера једноседа настао је двосед, што је проширило његове функције.

„Алигатор“ у ваздуху ради оно што остали хеликоптери његове класе не могу чак ни да замисле, например, лети са репом напред или прави „левак“ –  лети око једне тачке нишањења са константно усмереним оружјем у носном делу трупа. Летачке фигуре највишег хеликоптерског пилотирања могуће су захваљујући јединственој конструкцији „Алигатора“. Хеликоптер је направљен по коаксијалној шеми (када се два главна ротора окрећу у различите стране један изнад другог, без репног ротора). Такав хеликоптер има већу маневарску способност, безбеднији је и лакши за управљање.

Гинисова Књига рекорда за најбољи борбени хеликоптер признаје Ка-52 „Алигатор“.

Ка-52 „Алигатор“ – ударни борбени хеликоптер

Први лет –1997.

Израђено је 65 примерака

Наоружање: покретни топовски уређај са топом 2А42 калибра 30 mm и борбеним комплетом од 460 пројектила, ПТУР Вихор (противтенковска вођена ракета) са ласерским каналом навођења (ЛЛКУ), блокови невођених авио-ракета (НАР) калибра 80 mm, авио-бомбе, ракете ваздух-ваздух

Коментари (2)

  1. Roninsrb каже:

    Slobodane o cemu ti???Prica se o masinama koje su specificne,a ne o helikopterskoj industriji.Najveci, najbrzi,najvisi,najjaci…a ne neke igracke iz Ulana ili Evropske zezalice koje se remontuju posle svakog leta

  2. slobodan каже:

    Interesantan članak o helikopterima, uz činjenicu da se piše isključivo o ruskim mašinama, iako suprotno mišlje- nima najviše helikopter prodaju Evropski koncerni, ali nema podataka o helikopteru Mi-28FN koji je izabran za osnovni borbeni helikopter ruske armije uz manji broj Aligatora. Mil-38, je tkz Euromilj namenjen pre svega izvozu i opremljen kanadskim motorima i francuskom avionikom, mada novije verzije se vračaju ruskoj tehno- logiji, inače helikopter nije u operativnoj upotrebi. Nemate podatke o helikopterima ANSAT i Ka-62, i ostalim članovima porodice Kamov

Напиши коментар