Свет

„Гвоздена канцеларка“ – Између беса и немоћи

Немачки канцелар Ангела Меркел је бесна због понашања кипарске владе, а Берлин, који одбија спасилачки план Никозије, не искључује чак ни могућност банкрота те острвске државе, чланице Европске уније (ЕУ), за коју је моћни таблиод “Билд“ поставио питање да ли ће је Русија ускоро купити.

“Између беса и немоћи: Меркел је веома љута због понашања кипарске владе… Посланици такву Меркелову дуго нису видели – ни изборни порази, ни крах у коалицији, ни евро-криза-свеједно шта се догађало, она је увек налазила умерене речи и онда када су други већ били у паници. Ипак, драма на Кипру је “напала“ нерве, иначе, хладне и контролисане шефице демохришћана“, пише данас политички недељник “Шпигл“.

Када је Меркелова данас, најпре посланике својих демохришћана, а затим и коалиционог партнера, либерала, информисала о стању за спас Кипра, било је јасно да је њено стрпљене око ове острвске државе стављено на пробу, кажу аналитичари.

“Не желим да дође до слома“, цитирају Меркелову у редовима либерала, што би се могло тумачити да је она, оцењује се, упозорила на могућност домино-ефекта у евро-зони у случају једног државног банкрота.

У владајућој коалицији у Берлину се, наиме, не искључује могућност банкрота Кипра, преносе медији, наводећи да је оно што Меркелову посебно нервира је нека врста аутизма Никозије, како поједини демохришћани описују ситуацију на Кипру.

Меркелова, за коју се каже да се као ни један други политичар, хладно и разумно, користећи прецизност једног научника пењала ка врху власти се сада, изгледа изнервирала, а у берлинским политичким круговима се упозорава да се Кипар игра ватром.

Немачки канцелар, чија се реч у ЕУ слуша и уважава је, наводно, према учесницима данашњег састанка, упозорила Кипар да не тестира стрпљење “тројке“ (ЕУ-Комсија, Европска централна банка и ММФ)

“Ми желимо да Кипар остане у евро-зони“, рекла је Меркел пред посланицима својих коалиционих партнера, либерала, сазнају медији, и упозорила да се, међутим, та земља, понаша онако, како још није било виђено.

Кипру није јасно да је његов пословни модел на крају, наводно је рекла Меркелова, а из немачког Министарства финансија поручено је да је сада “лопта код Никозије“, где су, како оцењује немачка штампа, богати Руси у банке депоновали до 40 милијарди евра.

Кипар је, наиме, одбацио нацрт закона о депозитима, као предуслову за добијање иностраног кредита и тако, заправо, одбио европску помоћ, а немачки моћни таблиод “Билд“  је одмах поставио питање да ли сада Русија купује једну државу – чланицу ЕУ.

На питање да ли ће Русија ускоро купити једну ЕУ државу, таблиод одговара да је чињеница да богати Руси имају на Кипру депонованих од 30 до 40 милијарди евра и да би они могли бити и најјаче погођени у опорезивање депозита у банкама.

Уколико би руски председник Владимир Путин постао “спасилац“ Кипра, могло би из тога нешто и да се “изроди“- пошто, како наводи овај таблиод, дубоко у морским водама лежи гасно поље “Афродита“, вредно око 100 милијарди евра.

“Отворено је питање ко то сме да експлоатише. Руски државни концерн “Гаспром“ је заинтересован“, пише “Билд“.

Осим тога, руски ратни бродови често плове Средоземним морем у правцу сиријске луке Тартус, која због грађанског рата више није сигурна и зато би Кипар мога бити алтернатива, пошто Русија, како се наводи, жели да једну огромну фолту на средоземљу.

Берлински експерти за сигурност, преноси “Билд“, већ упозоравју на опасност “геостратегијске катастрофе“, уколико Русија на источном делу Средоземног мора, гледано на дуге стазе, добије једну луку.

С друге стране, међутим, шест милијарди евра би за Русију било супер ниска цена за једну сопствену војну луку у утуцајној сфери НАТО, наводи “Билд“.

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Гаулајтерка је “мало” нервозна? Немачка је економском уценом правила ЕУ , економија која постаје “економија” ће и растурити тај немачки крпеж,као пројекат зацртан и “завршен” 22.јуна 1940. у кабинету великог демократе Геринга!

Напиши коментар