Србија

Годишњица убиства 12 Срба у Ливадицама

Данас се навршава 12 година од напада на аутобус “Ниш експреса” у селу Ливадице, код Подујева, када је погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба који су ишли на Задушнице у Грачаницу.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић је поновила за агенцију Бета да је Еулекс спреман да обнови истрагу, ако буде нових доказа

Еулексове судије су, убрзо по доласку на Косово, ослободиле Фљорима Ејупија, јединог оптуженог и осуђеног за случај “Ниш експрес”. Он је био и једини осумњичени за дизање атубуса у ваздух.

У Еулексу наводе да су спремни да, уколико се појаве нови докази, обнове истрагу.

Експлозијом мине на магистралном путу 16. фебруара 2001. године дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора, ишли у Грачаницу, на Задушнице.

У нападу је одмах погинуло 10 особа, а још две су потом умрле од повреда. Најмлађи од њих, Данило Цокић, имао је две године.

”Врховни суд Косова” је, у другостепеном поступку марта 2009. године, због “недостатка доказа” ослободио Фљорима Ејупија, осуђеног на 40 година затвора.

Погинули су Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Адвокат породица погинулих путника Живојин Јокановић је казао агенцији Бета да истрага за напад на аутобус у Ливадицама није затворена јер такви случајеви не застаревају.

Јокановић је додао да је Фљорим Ејупи, кога је судско веће Еулекса ослободило оптужбе за подметање експлозива под аутобус, само један, и то “последњи пион” у нападу и да их је сигурно било више.

Према његовим речима, надлежни органи на Косову не чине ни оно што је по логици ствари могуће и тај случај, као и многе друге предају времену заборава.

“Морамо извршити озбиљнији притисак свих структура и снага на међународну заједницу да се тај и остали случајеви убиства Срба реше”, рекао је Јокановић и додао “све су истраге стале, нико неће ништа да ради”.

Судско веће међународних судија УНМИК-а је 2008. године Ејупија прогласило кривим за подметање експлозива и тада је осуден на 40 година затвора.

Нису нађени починиоци највећих злочина над Србима по доласку међународних снага на Косово – убиства деце у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Гацком и породице Столић у Облићу.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић је поновила за агенцију Бета да је Еулекс спреман да обнови истрагу, ако буде нових доказа.

“Важно је рећи да истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се појаве нови докази. Веома је важно да починиоци буду приведени правди и да породице жртава сазнају истину”, казала је она.

Гудељевић је подсетила да пресуда може једино да буде заснована на чврстим доказима, али је судско веће у испитивању чињеница у току кривичног поступка установило да нема директних доказа о Ејупијевом присуству на месту злочина.

“Пошто је прегледао записник, саслушао аргументе одбране и јавног тужиоца и анализирао законе, Врховни суд Косова је марта 2009. године Ејупија ослободио оптужби”, рекла је Гудељевић.

 

Извор: КиМ радио

Напиши коментар