Република Српска

Годишњица формирања 1. Крајишког корпуса ВРС (ВИДЕО)

Данас се навршавају 23 године од оснивања 1. Крајишког корпуса. Као окосница Војске Републике Српске имао је више од 120.000 војника који су бранили границу дужу од 1.000 километара. Више од 5.000 бораца овог корпуса дало је животе за одбрану отаџбине.

1-krajiski-korpus-vrs

Након повлачења ЈНА у зони одговорности 5. корпуса бивше југословенске војске формиран је Први крајишки корпус, а за његовог команданта постављен је 19. маја 1992. Момир Талић. Први корпус је био највећи од седам корпуса ВРС.

Многи његови борци као што је Ратко Дојчиновић из Бањалуке рат су почели у Славонији 1991. године, да би годину дана касније, као борци 1. Крајишког корпуса учествовали у пробијању коридора кроз Посавину.

Дојчиновић је у ратотишао, каже, да би одбранио српски народ. Рањен је у груди и ногу 1993. године, након чега му је нога ампутирана.

“Био сам на пробијању коридора, на ослобађању Брода, на борбама око Орашја и код Брчког гдје сам рањен”, каже демобилисани борац Ратко Дојчиновић. Најтеже му је било, каже, током ослобађања Брода.

“Тада су се ноге одсјекле и да није било пријатеља из чете који ме је гурнуо у канал не знам шта би било са мном”, сјећа се овај ратник.

Први крајишки корпус био је окосница војске Републике Српске са 127.000 бораца. Највећи успјех било је пробијање коридора живота 1992.године.

“Одвајањем практично западног дела РС од матице Србије, од источног дијела РС, од главног штаба био би веома веома тежак”, каже генерал Бошко Келечевић.

Више од 5.000 војника 1. крајишког корпуса уградило је своје животе у Републику Српску, а 20.000 их је рањено.

 

РТРС

Напиши коментар