Свет

ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ: НАТО се 1999. плашио Срба и Руса

Високи руски официр тврди да су се припадници НАТО-а током агресије у СР Југославији плашили да уђу у сукоб са Русијом

Генерал Леонид Ивашов, који је 1999. године први ушао са руским трупама СФОР-а на КиМ, рекао је да су се припадници Алијансе плашили руских снага и снага Војске Југославије.

Он је изјавио и да приликом тог догађаја није претио сукоб са НАТО.

– Имали смо одговарајуће мере осигурања. Прво, Савет НАТО-а није био јединствен по том питању. Немци, Грци, Италијани, а ја мислим и неке друге чланице, нису били спремне да гласају за рат са Русијом. А имали смо и другу осигуравајућу меру – знали смо да ако се упути почетни хитац на нашу страну, ми ћемо позвати Војску Југославије да нас подржи – рекао је он за портал ИН4С.

Генерал Ивашов изјавио је и да је знао да је у Генералштабу и међу припадницима Војске Југославије постојало пуно расположење да се стане на руску страну у случају сукоба.

– Када сам поднео извештај министру одбране, а потом он председнику Русије, они су ми рекли да је то главно осигурање. Снаге НАТО би биле приморане на копнену операцију, које су се плашиле. Руско запоседање приштинског аеродрома изведено је у складу са међународним планом, а постојала су и наведена осигурања у случају напада, па је команда енглеске бригаде затражила преговоре – каже генерал Ивашов.

Руски генерал истако је и да су Британци прву ноћ провели у руском табору, јер су се бојали да ће их Срби и Албанци напасти.

Цела акција запоседања аеродрома “Слатина” код Приштине имала је подршку руског руководства, односно председника Бориса Јељцина.

– Јељцин је дао овлашћење, али пошто је то војна операција, нико осим уског круга из војног врха није знао за то. За то није знао ни министар спољних послова, нисам му веровао, због могућег цурења информација. И замислите, већ шест часова наш батаљон из Републике Српске иде у правцу Косова, а НАТО о томе ништа није знао, јер ми још увек имамо природну словенску сналажљивост и увек можемо да их преваримо – навео је руски генерал.

 

Извор: Вечерње новости

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Da oni svi iz NATO misle da su uspeli to jenjihova obevstajna i javna stav sto se vidi u samoj Srbiji.Ali su se zavrali kdebelo i pored cele ove okupacijenjihove.Jer Srbija nikada nespava ili je uspvana.Sto svi grese.

Напиши коментар