Република Српска

Додик: 1. март је симбол терора над Србима!

Председник Републике Српске Mилорад Додик изjавио jе да 1. март не може да буде обележен као “дан независности БиХ”, jер БиХ нема закон о државним празницима, истакавши да таj датум симболизуjе почетак терора над српским народом у РС и БиХ.

“За српски народ у Републици Српскоj и БиХ оваj датум симбол jе маjоризациjе и почетка терора над припадницима нашег народа и нелегитимног референдума о независности, на коjем српски народ ниjе учествовао”, рекао jе Додик агенциjи Срна.

Oн jе истакао да jе то био увод у крвави грађански рат и огромна страдања људи свих националности на просторима бивше СфРJ.
“Неприхватљиви су упорни покушаjи да се 1. март наметне као датум коjи треба да обележаваjу сви у БиХ. Tакви покушаjи само говоре о томе да бошњачке политичке и интелектуалне елите никада нису одустале од праксе наметања решења и намере да доминираjу над другим народима и да БиХ сматраjу, пре свега, државом бошњачког народа”, оценио jе Додик.

Председник РС jе рекао да jе таква политика супротна важећем уставном и териториjалном уређењу БиХ, савременим демократским стандардима и политичкоj реалности.
“Због тога никада нећемо дозволити да оваj црни историjски датум буде обележен у Републици Српскоj”, поручио jе Додик.

У БиХ jе 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ, на коjем jе 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СфРJ.

У федерациjи БиХ таj дан се обележава као “дан независности”, док Срби оваj датум доживљаваjу као дан када jе донета нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На таj дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршиjи, у центру Сараjева, убиjен jе и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што jе наговестило грађански рат у бившоj БиХ.

 

Извор: Танјуг

Напиши коментар