Република Српска

Дан РВ и ПВО Војске Републике Српске

Пише: Вања Савићевић

На споменику погинулим припадницима РВ и ПВО Војске Републике Српске на аеродрому Маховљани код Бањалуке је обележена 22. годишњица од формирања РВ и ПВО ВРС.

rvpvors

Командант Трећег пешадијског Република Српска пука Рајко Кнежевић саопштио је да је од краја рата протекло много времена, али је нагласио да не треба заборавити времена када су припадници Војске Републике Српске давали животе за њу.

– Од рата на овамо никад у тежим условима нисмо обележавали данашњи дан и ово је први пут да имамо теже услове него у рату. Многи крајеви су пострадали у поплавама, али заборавити наше јунаке који су дали животе за Републику Српску био би грех и злочин у миру. Обележимо наше датуме, скупимо се како можемо и нека нам живи вечно наша светиња Република Српска, истакао је командант Српског пука.

За Смиљку Станковић ово је посебан дан, а њен брат Миодраг Ећимовић, пилот хеликоптера МИ-8 је погинуо код Брчког 1993. године када су муслиманско-хрватске снаге обориле хеликоптер који је био означен црвеним крстом:

– Сваке године обавезно долазим, јер ово је Дан РВ и ПВО. Од најранијег детињства мога брата, када је још маштао као дечак да постане пилот, њему се је испунила животна жеља да постане пилот, али ето, тог несретног августа је изгубио живот.

Пуковник Владмир Пушара се присећа палих колега:

– Многи од њих су моји драги пријатељи и колеге са којима сам у то доба стајао раме уз раме. Са некима сам заједно извршавао задатке, нажалост, њих сада нема.

Изасланик председника Душко Ћетковић је истакао следеће:

– Много је припадника РВ и ПВО Војске Републике Српске, њих 61, положило свој живот за Републику Српску. Наша трајна обавеза и наша дужност јесте да се њих сећамо и да их никад не заборавимо.

РВ и ПВО Војске Републике Српске је формирано 27. маја 1992. године, а када је извршено шеснаест борбених летова за подршку ВРС, а команде су биле у Залужанима и Маховљанима у склопу 874. ваздухопловне базе Војске Републике Српске.

Дана 19. маја 1992. године последњи припадник РВ и ПВО Војске Југославије напустио је бившу БиХ. Пре тога је Народна Скупштина Републике Српске, 12. маја 1992. године прогласила Закон о формирању Војске Републике Српске.. Већ 27. маја 1992. године РВ ВРС изводи прве борбене акције. У том периоду покренута је операција Коридор (операција спајања источног и западног дела Републике Српске, као и спајање са Србијом). Српски пилоти су узели пуно учешће у пробијању Коридора и повезивању Републике Српске и Србије. По повлачењу југословенских снага из бивше БиХ на аеродрому Маховљани код Бањалуке је остало 24 авиона типа “Орао” и “Јастреб” и 20 хеликоптера “Газела” и “Ми-8”.

По наређењу команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића формирана је 92. мешовита авијацијска бригада ВРС. Та бригада ће преузети свој терет у стварању и заштити Републике Српске и српског народа са леве обале реке Дрине. 

Пилоти ВРС су учествовали на свим фронтовима, а од најважнијих акција је била акција “Коридор”, као и бројне акције спасавања рањеника.

Извор: Глас Русије

Напиши коментар